posledica negativnih spoljnih faktora

H&M prijavio drastičan pad operativnog profita

Firme u fokusuLifestyle

27.1.2023 16:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

H&M prijavio drastičan pad operativnog profita H&M prijavio drastičan pad operativnog profita
Kompanija H&M, drugi po veličini modni proizvođač na svetu, u petak je prijavila pad operativnog profita za četvrti fiskalni kvartal veći nego što se... H&M prijavio drastičan pad operativnog profita

Kompanija H&M, drugi po veličini modni proizvođač na svetu, u petak je prijavila pad operativnog profita za četvrti fiskalni kvartal veći nego što se očekivalo, pošto je bila pogođena rastućim troškovima i slabljenjem poverenja potrošača.

Operativni profit švedske grupe za period od septembra do novembra, iznosio je 821 milion kruna (105 miliona dolara), što je pad od 87 odsto u odnosu na 6,26 milijardi kruna godinu dana ranije. Anketa analitičara Refinitiva predviđala je cifru od 3,67 milijardi kruna za taj period. Akcije su pale čak 7,9 odsto, prenosi Business Times, pozivajući se na Reuters i Bloomberg.

H&M je saopštio da je njegov manji profit u četvrtom kvartalu uglavnom posledica „negativnih spoljnih faktora, gubitka operativnog profita koji je ranije doprinela Rusija i jednokratnih troškova programa troškova i efikasnosti“.

Razmere pada su toliko velike da će investitori posumnjati u prognoze glavnog izvršnog direktora (CEO) Helene Helmerson o poboljšanju prodaje i profitabilnosti, napisao je Džejms Gržinic (James Grzinić), analitičar kompanije Jefferies.

Gigant brze mode i dalje se bori sa visokim nivoom zaliha jer njegova profitabilnost zaostaje za konkurentskom Inditek-om, vlasnikom Zare.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...