nemačka auto-kompanija se povlači sa ruskog tržišta

Mercedes-Benz prognozira da će potražnja za automobilima i dalje biti veća od zaliha

AutomobiliFirme u fokusuPoslovanje

26.10.2022 17:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Mercedes-Benz prognozira da će potražnja za automobilima i dalje biti veća od zaliha Mercedes-Benz prognozira da će potražnja za automobilima i dalje biti veća od zaliha
Kompanija Mercedes-Benz očekuje da će potražnja za automobilima i dalje biti veća u odnosu na zalihe. Proizvođač luksuznih automobila je povećao prognozu rasta uz... Mercedes-Benz prognozira da će potražnja za automobilima i dalje biti veća od zaliha

Kompanija Mercedes-Benz očekuje da će potražnja za automobilima i dalje biti veća u odnosu na zalihe. Proizvođač luksuznih automobila je povećao prognozu rasta uz upozorenje da bi se uska grla u nabavnim lancima i dalje mogla javljati.

Iz kompanije sa sedištem u Študgartu saopšteno je da je njena zarada i trećem tomesečju dostigla 37,7 milijardi evra, odnosno da je porasla za skoro petinu u odnosu na isti period prošle godine, kada se automobilska industrija suočila sa nestašicom poluprovodnika.  

Zarada pre obračunavanja kamate i poreza porasla je za 83 odsto na međugodišnjem nivou, odnosno 5,2 milijarde evra, piše Financial Times.

Iz Mercedesa upozoravaju da “nesvakidašnji stepen nesigurnosti”, do koga je doveo rat u Ukrajini i njegovi efekti na cene gasa, nabavne lance i rast inflacije za potrošače, čine budućnost teško predvidivom.

To nije sprečilo kompaniju da poveća očekivanja u rasponu između 13 i 15 odsto kada su u pitanju marže na automobile, navodeći da će njena zarada za celu godinu pre obračunavanja kamate i poreza biti “značajno” viša u odnosu na prošlu godinu.

Istovremeno, Mercedes-Benz je u sredu saopštio da će se povući sa ruskog tržišta i prodati akcije svojih podružnica za industrijske i finansijske usluge lokalnom investitoru, postajući poslednji proizvođač automobila koji je napustio zemlju, preneo je Reuters.

 • GOCA BG

  26.10.2022 #1 Author

  Oni su poslednji koji napustaju Rusiju…

  Odgovori

 • kaćica

  27.10.2022 #2 Author

  Kupuju ljudi zato su najbolji

  Odgovori

 • LEKI

  29.10.2022 #3 Author

  Mercedes je ipak provereni kvalitet,tu nema sumnje uopste

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...