Broj registracija u EU porastao za 3,4 odsto

Blagi oporavak evropskog tržišta novih automobila

AutomobiliBiznisEUVesti

16.9.2022 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Blagi oporavak evropskog tržišta novih automobila Blagi oporavak evropskog tržišta novih automobila
Evropsko tržište novih automobila u avgustu je zabeležilo prve dobitke u poslednjih 13 meseci. Međutim, ovaj oporavak bi mogao biti kratkog daha jer energetska... Blagi oporavak evropskog tržišta novih automobila

Evropsko tržište novih automobila u avgustu je zabeležilo prve dobitke u poslednjih 13 meseci. Međutim, ovaj oporavak bi mogao biti kratkog daha jer energetska kriza i rekordna inflacija obeshrabruju kupce.

Broj registracija prošlog meseca porastao je na 748.961 vozilo, odnosno za 3,4 odsto, saopšteno je iz Asocijacije evropskih automobilskih proizvođača. Nemačka kompanija Mercedes-Benz zabeležila je rast od 16 odsto u odnosu na prošlu godinu, piše Bloomberg.

Proizvođači automobila vide naznake poboljšanja jer problemi u vezi sa nabavnim lancima, kao što je nestašica poluprovodnika, počinju da se rešavaju. Ipak, nekontrolisana inflacija i usporavanje globalne ekonomije bacaju senku na prognoze za prodaju. Prošlog meseca rezultati su bili slabiji u odnosu na isti period godinu dana ranije, i nalaze se i dalje ispod pretpandemijskih nivoa.

“Visoka inflacija, rast kamatnih stopa i pad potrošačke aktivnosti, zajedno sa sve dužim ciklusima zamene vozila, i pored toga što su noviji automobili pouzdaniji, i tehnološkim promenama mogli bi predstavljati izazov za osnovnu potražnju u 2023. godini i posle nje”, navela je Džilijan Dejvis (Gillian Davis) iz firme Bloomberg Intelligence.

Prognoziranje rezultata za kupovinu vozila je i dalje teško, uzimajući u obzir da potrošače brine rast računa za električnu energiju i potencijalni nestanci struje nakon prekida isporuka ruskog gasa. Vlasti u Nemačkoj, najvećem automobilskom tržištu u Evropi, ove nedelje su tražile su od industrijskih potrošača da smanje potrošnju gasa. Jedan od najvećih dobavljača polimera u nemačkoj automobilskoj industriji smanjuje proizvodnju u Evropi zbog prevelikih energetskih troškova.

Broj registrovanih vozila u Nemačkoj je porastao za tri odsto, a u Francuskoj 3,8 odsto i 9,1 odsto u Španiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...