Žestok otpor uvođenju strogih epidemioloških mera u Evropi

Protesti i nasilje zbog novih zatvaranja i obavezne vakcinacije

AnalizaU fokusu

22.11.2021 15:33 Autor: Vladimir Jokanović 1

Protesti i nasilje zbog novih zatvaranja i obavezne vakcinacije Protesti i nasilje zbog novih zatvaranja i obavezne vakcinacije
Protesti protiv novih epidemioloških ograničenja potresli su Evropu tokom vikenda, a masovne demonstracije održane su u Belgiji, Austriji, Italiji i Holandiji. „Protest za slobodu“,... Protesti i nasilje zbog novih zatvaranja i obavezne vakcinacije

Protesti protiv novih epidemioloških ograničenja potresli su Evropu tokom vikenda, a masovne demonstracije održane su u Belgiji, Austriji, Italiji i Holandiji. „Protest za slobodu“, protiv strožih ograničenja okupio je u nedelju u Briselu oko 35.000 ljudi, a demonstranti su se sukobili sa policijom.

Neredi i primena policijske sile obeležili su proteste u Roterdamu u petak. Desetine uhapšenih i dvoje ranjenih policijskim vatrenim oružjem, podstakle su proteste u Hagu, Amsterdamu i drugim gradovima u subotu i nedelju. Holanđani se protive odluci o zatvaranju ugostiteljskih objekata u 20 sati, prenosi CNBC.

„Takvo je vreme. Sumnja u autoritete i sloboda pojedinaca iznad svega su glavni razlozi za pobune ove vrste. Zatim, poguban uticaj interneta. Nemam drugo objašnjenje“, ocenio je za Biznis.rs epidemiolog dr Zoran Radovanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, pri pretrazi interneta najpre iskaču irelevantne informacije, koje zatrpavaju ozbiljne teme, a građani već nezadovoljni vlastima jedva čekaju povod da im se suprotstave. „Sloboda percepirana na taj način, kao i zamor materijala kod ljudi“, koji već dugo žive po strogim pravilima, doveli su do apsurdnih protesta, smatra Radovanović.

Protesti su održani u nedelju u Beču, nakon što je Austrija ušla u četvrto nacionalno zatvaranje zbog novog talasa pandemije. Od građana se zahteva da rade od kuće i da izlaze samo kada je neophodno. Prema najavi vlade blokada će trajati „maksimalno 20 dana“, a od 1. februara Austrija će biti prva evropska zemlja koja će uvesti obaveznu vakcinaciju.

Dr Zoran Radovanović naveo je primer SAD i drugih zemalja gde je vakcinacija obavezna za zdravstvene radnike i zaposlene u državnim službama, kao dobar način suzbijanja epidemije. Što se tiče Srbije, on problem vidi u činjenici da neki lekari i mnoge medicinske sestre ne žele da se vakcinišu, dajući time loš primer građanima.

Foto: Tanjug/AP

Covid-19 propusnice, odnosno „zelene propusnice“, koje su od 15. oktobra postale obavezne za sve italijanske radnike i dalje su povod za protestna okupljanja u Rimu. Radnici moraju da pruže dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili preležanoj bolesti da bi izbegli suspenziju bez naknade ili kaznu.

Hiljade ljudi okupilo se u subotu u centru Zagreba zbog obavezne vakcinacije za zaposlene u javnom sektoru i zbog primene Covid-19 propusnica. U Nemačkoj je pokrenuta politička rasprava o potrebi obavezne vakcinacije, što bi moglo da izazove proteste. Radovanović ocenjuje da u Srbiji neće biti uvedena obaveza vakcinacije, a da su razlozi za to demagoški.

  • Tina

    22.11.2021 #1 Author

    Valjda ce uskoro proci pandemija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...