SRBIJU OČEKUJE NAJMANJI PAD BDP, MAĐARSKU NAJDUBLJA RECESIJA, procenjuje Erste

AnalizaEUSrbijaU fokusuVesti

8.9.2020 09:55 Autor: Marija Jovanović 0

SRBIJU OČEKUJE NAJMANJI PAD BDP, MAĐARSKU NAJDUBLJA RECESIJA, procenjuje Erste SRBIJU OČEKUJE NAJMANJI PAD BDP, MAĐARSKU NAJDUBLJA RECESIJA, procenjuje Erste
Erste je revidirao prognoze rasta za zemlje Centralne i Istočne Evrope, pri čemu su manje pesimistični prema kretanjima u Slovačkoj, Sloveniji, Poljskoj i Srbiji,... SRBIJU OČEKUJE NAJMANJI PAD BDP, MAĐARSKU NAJDUBLJA RECESIJA, procenjuje Erste

Erste je revidirao prognoze rasta za zemlje Centralne i Istočne Evrope, pri čemu su manje pesimistični prema kretanjima u Slovačkoj, Sloveniji, Poljskoj i Srbiji, dok je Mađarska jedina zemlja u kojoj će recesija biti dublja nego što se u početku pretpostavljalo.

Erste je reviziju prema gore uglavnom pokrenuo zbog boljih učinaka ekonomija u drugom tromesečju, kao i solidnog tempa oporavka od aprilskog dna.

Tako će u Slovačkoj ekonomija imati pad BDP od -6,3 odsto umesto -7,5 odsto, u Sloveniji će iznositi -6,9 odsto umesto ranijih -7,7 odsto, u Srbiji do -1 odsto umesto -2,3 odsto, a u Poljskoj do -3,2 umesto ranije predviđenih -3,7 odsto, prenosi Indikator.ba.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Bankarska grupacija vidi uravnotežene rizike u Češkoj, Hrvatskoj i Rumuniji. U Češkoj je revizija bila marginalna na -6,9 odsto sa -7,0 odsto.

U Hrvatskoj i Rumuniji smatramo da su rizici uravnoteženi i držimo se prognoze od -9 odsto, odnosno – 4,7 odsto. U Hrvatskoj će učinak turističkog sektora u trećem tromesečju biti presudan za celogodišnji rast”, navode iz banke.

Mađarska je jedina zemlja u kojoj Erste trenutno očekuje dublju recesiju (BDP će pasti -5,8 naspram ranije prognoze od -4,6 odsto).

“Rizici za naše prognoze povezani su sa razvojem pandemije u jesen. Iako ne očekujemo široko zaključavanje, rastući slučajevi u svim zemljama mogu doneti ograničenja koja najviše utiču na uslužni sektor i usporavaju tempo oporavka. Sledeće godine očekujemo rast BDP i pad između četiri i šest odsto u celom regionu”, navode iz Erste banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...