predlog nadležnog ministarstva nije naišao na podršku

Vlada Nemačke bez odluke o subvencijama za električnu energiju

U fokusu

30.8.2023 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Nemačke bez odluke o subvencijama za električnu energiju Vlada Nemačke bez odluke o subvencijama za električnu energiju
Nemačka levo-liberalna koaliciona vlada nije uspela da donese odluku o subvencijama za električnu energiju tokom dvodnevnih sastanaka u Mesebergu. Predlog Ministarstva ekonomije i klime... Vlada Nemačke bez odluke o subvencijama za električnu energiju

Nemačka levo-liberalna koaliciona vlada nije uspela da donese odluku o subvencijama za električnu energiju tokom dvodnevnih sastanaka u Mesebergu.

Predlog Ministarstva ekonomije i klime na čelu sa Zelenima da se cene ograniče na šest centi po kilovat-satu za određene industrije nije mogao da dobije podršku kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz).

Kancelar Šolc je rekao da je vlada već preduzela ozbiljne napore da obezbedi stabilno i pristupačno snabdevanje energijom, prenosi Anadolu Agency.

„Činjenica da smo reagovali na vreme pomogla nam je da prebrodimo zimu, te nije bilo hladno u našim domovima i fabrikama, a privreda je mogla da nastavi da radi“, rekao je on, govoreći o vladinim merama zamene ruskog uvoz energije i podsticanje obnovljivih alternativa.

„Potrošili smo mnogo novca da subvencionišemo ovo, mnogo milijardi, jer je povećanje cena bilo primetno svuda za to vreme. Sada vidimo da one ponovo padaju“, dodao je Šolc.

Kancelar je podvukao da su nemačke uvozne cene u julu zabeležile značajan pad, što pokazuje da pad cena energenata pozitivno utiče na kompanije.

„Ukupni troškovi uvoza za Nemačku padaju, a to je rezultat strategije koju smo razvili. Naša strategija ima za cilj da obezbedi niske troškove električne energije u Nemačkoj širenjem obnovljivih izvora energije još bržim tempom“, rekao je on.

Ranije je ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) iz liberalne stranke FDP odbacio planove Zelenih da subvencionišu struju koju koriste industrijska preduzeća. On je tvrdio da bi takva mera bila u suprotnosti sa principima socijalne tržišne ekonomije i da bi bila „ekonomski nerazumna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...