još uvek se ne zna ko će kupiti proizvođača lekova

Acceleron u pregovorima o prodaji za 11 milijardi dolara

Firme u fokusuInvesticijeLifestyleNovacSvetU fokusuVestiZdravlje

25.9.2021 15:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Acceleron u pregovorima o prodaji za 11 milijardi dolara Acceleron u pregovorima o prodaji za 11 milijardi dolara
Proizvođač lekova Acceleron Pharma Inc. je u poodmaklim pregovorima da bude kupljen od velike farmaceutske kompanije, za 180 dolara po akciji, odnosno za 11... Acceleron u pregovorima o prodaji za 11 milijardi dolara

Proizvođač lekova Acceleron Pharma Inc. je u poodmaklim pregovorima da bude kupljen od velike farmaceutske kompanije, za 180 dolara po akciji, odnosno za 11 milijardi dolara, smatraju analitičari.

Identitet potencijalnog kupca nije se mogao odmah utvrditi. Nekoliko globalnih proizvođača lekova, uključujući Bristol-Miers Skuibb Co, koja poseduje 11,5 odsto akcija kompanije Acceleron, smatraju se očiglednim potencijalnim kupcima, rekli su ljudi koji su zatražili da ne budu identifikovani, jer su informacije iz poverljivih izvora, piše Bloomberg.

Akcije kompanije Acceleron naglo su porasle u poslednjih 10 dana, skočivši sa 130 dolara po akciji sredinom septembra na zatvaranje na 167,65 dolara u petak u Njujorku, što znači da bi dogovor od 180 dolara bio premija od 40 odsto u odnosu na vreme kada su razgovori verovatno počeli, te bi ukupna vrednost bila viša od 11 milijardi dolara.

Konačna odluka o prodaji nije doneta i Acceleron, sa sedištem u Cambridgeu, Massachusetts, mogao bi i dalje ostati samostalna kompanija. Predstavnik Accelerona nije komentarisao ove navode.

Acceleron razvija proteinske terapije za lečenje određenih vrsta raka i retkih bolesti. Kompanija ima lek za plućnu arterijsku hipertenziju nazvan Sotatercept u kasnoj fazi razvoja.

Prema podacima iz 2013. godine Acceleron ima tržišnu vrednost od 10,2 milijarde dolara. Njegove akcije su u prošloj godini porasle za 60 odsto. Vlasništvo Bristol Miers -a u Acceleronu, ne daje mogućnost́ da blokira drugog kupca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...