Uprava prihoda i carina CG upozorava

Advokati u Crnoj Gori za poreze duguju 5,5 miliona evra

PoreziPreduzetnikRegionVesti

18.5.2021 08:40 Autor: Julijana Vincan 0

Advokati u Crnoj Gori za poreze duguju 5,5 miliona evra Advokati u Crnoj Gori za poreze duguju 5,5 miliona evra
Crnogorski advokati za poreze duguju više od 5,5 miliona, a najveći dužnik među njima ima neizmirene obaveze od 150.000 evra izjavila je Milica Vuletić... Advokati u Crnoj Gori za poreze duguju 5,5 miliona evra

Crnogorski advokati za poreze duguju više od 5,5 miliona, a najveći dužnik među njima ima neizmirene obaveze od 150.000 evra izjavila je Milica Vuletić iz Uprave prihoda i carina Crne Gore.

Zbog toga je, kako je navela, važno da i advokati budu deo primene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji. Radi se, kako kaže Vuletić, o kategoriji poreskih obveznika koji stiču značajne prihode i samim tim poseduju veliki fiskalni potencijal.

“Nakon naše analize utvrdili smo da više od 5,5 miliona evra iznose neizmirene obaveze ove kategorije poreskih obveznika. Najveći poreski dužnik ima neizmirene obaveze od čak 150.000 evra. To govori koliko je važno da oni budu pod nekom vrstom državnog nadzora, koji je isti kao i kod ostalih”, poručila je Vuletić prilikom gostovanja na RTCG.

Istakla je i da sa Advokatskom komorom imaju stalne sastanke, ali da je važno da se obezbedi puna primena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji. Ponovila je da nije tačno da je dogovoreno odlaganje primene Zakona za advokate i podsetila da je rok za primenu tog akta 1. jun ove godine.

“Nije moguće obezbediti izuzimanje bilo kog poreskog obveznika. Ne postoje niti zakonske, niti tehničke okolnosti koje su ograničavajuće za advokate u primeni ovog zakona”, naglasila je Vuletić i dodala da su sve okolnosti ispoštovane i prilagođene advokatima.

Deficit budžeta CG u prvom kvartalu 2,2 odsto BDP-a

Izdaci crnogorskog budžeta u prvom kvartalu ove godine iznosili su 451,9 miliona evra, što je 9,7 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda, pokazuju podaci Ministarstva finansija. U odnosu na plan i prvi kvartal prošle godine, izdaci su manji za 77,5 miliona, odnosno za 700.000 evra, respektivno.

Prihodi budžeta bili su 348,4 miliona ili 7,5 procenata procenjenog BDP, što je 15,9 miliona više u odnosu na planirane, prvenstveno usled veće naplate poreza na dobit, dok su za 27 miliona evra manji nego u prvom kvartalu prošle godine. Iz toga proizilazi da je deficit budžeta iznosio 103,5 miliona evra ili 2,2 odsto BDP, što je 93,4 miliona manje u odnosu na plan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...