Dobri izgledi za dobijanje investicionog rejtinga u narednom periodu

Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije na BB+

SrbijaVesti

20.3.2021 08:30 Autor: Marko Miladinović 1

Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije na BB+ Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije na BB+
Međunarodna rejting agencija Fitch Ratings, uprkos globalnoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, jedan nivo do investicionog,... Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije na BB+

Međunarodna rejting agencija Fitch Ratings, uprkos globalnoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, jedan nivo do investicionog, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Agencija ocenjuje da je rejting Srbije podržan kredibilnom makroekonomskom politikom, koja za rezultat ima očuvanje inflacije na niskom i stabilnom nivou, rast deviznih rezervi, kao i otpornost srpske ekonomije na globalni šok izazvan pandemijom.

Zahvaljujući postignutoj i očuvanoj ukupnoj stabilnosti, agencija ocenjuje da se u narednom periodu mogu očekivati povoljni fiskalni izgledi.

Kada je reč o ekonomskim rezultatima u prošloj godini, Fitch Ratings u prvi plan ističe to što je bruto domaći proizvod Srbije u 2020. realno smanjen za 1,0 odsto, što je znatno bolje od rezultata koji je ostvarila grupa zemalja s rejtingom BB, kod kojih je smanjenje bruto domaćeg proizvoda prethodne godine iznosilo 4,8 procenata.

Kao ključne faktore ovakvog rezultata, agencija naglašava obiman paket ekonomskih mera, očuvane pokazatelje tržišta rada i očuvan visok priliv stranih direktnih investicija.

Za 2021. Fitch Ratings projektuje rast bruto domaćeg proizvoda od 5,2 odsto, dok se za 2022. godinu očekuje rast od 4,5 odsto.

Pozitivno su ocenjene i srpske javne finansije, gde se navodi da je povećanje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu prethodne godine bilo u skladu s kretanjima u drugim zemljama s rejtingom BB.

Nakon ovakvih kretanja, uzrokovanih merama za očuvanje ekonomije, već u narednim godinama agencija očekuje nastavak trenda smanjenja učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Kao ključne faktore dobijanja investicionog rejtinga u narednom periodu, agencija Fitch Ratings navodi opadajuću putanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, povoljne izglede privrednog rasta i smanjenje spoljne neravnoteže.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...