Povećana ranija prognoza, usled veće domaće tražnje

Agencija S&P očekuje ekonomski rast Rusije od 3,7 odsto u ovoj godini

SvetVesti

29.6.2021 09:06 Autor: Marko Miladinović 0

Agencija S&P očekuje ekonomski rast Rusije od 3,7 odsto u ovoj godini Agencija S&P očekuje ekonomski rast Rusije od 3,7 odsto u ovoj godini
Rejting Agencija S&P Global Ratings predviđa da će ruski ekonomski rast ove godine dostići 3,7 odsto, čime je povećala svoju raniju prognozu za ovu... Agencija S&P očekuje ekonomski rast Rusije od 3,7 odsto u ovoj godini

Rejting Agencija S&P Global Ratings predviđa da će ruski ekonomski rast ove godine dostići 3,7 odsto, čime je povećala svoju raniju prognozu za ovu državu iz marta (3,3 procenta).

Pored toga, rejting agencija sa sedištem u Njujorku je u novoj analizi procenila da će BDP Rusije sledeće godine porasti za 2,5 odsto, a da će dve godine potom nastaviti rast po stopama od po 2,0 procenta godišnje, prenosi Russia Today.

Projekcija rasta za 2021. godinu je, kako navodi S&P, poboljšana zbog „bržeg oporavka domaće tražnje nego što se očekivalo“ zahvaljujući ublažavanju mera ograničenja donetih zbog pandemije korona virusa.

U analizi se naglašava snažna aktivnost kreditiranja stanovništva kao jedan od razloga za nadogradnju prognoze i ocenjuje da će produženi program povoljnih hipotekarnih kredita podržati tražnju na domaćem tržištu stambenih kredita.

Očekivani rast proizvodnje nafte, usled potencijalnog ublažavanja ograničenja isporuka u okviru sporazuma grupe OPEC+, rezultiraće povećanjem ruskog izvoza „crnog zlata“ u ovoj godini, kao i u 2022. godini, dodaje se dalje.

Prema analitičarima S&P, inflacija će u Rusiji dostići 2021. godine 5,7 odsto, a dogodine će pasti na 4,1 odsto, nakon čega će se spustiti na ciljanu stopu od 4,0 procenta 2023. i 2024. godine.

Agencija očekuje da će ruska centralna banka ove godine pooštriti monetarnu politiku, ali napominje da bi potencijalno pogoršanje situacije s pandemijom moglo da utiče na odluku Banke Rusije da li da referentnu kamatnu stopu podigne iznad 6,0 posto.

Ranije ovog meseca, centralna banka Rusije je podigla ključnu kamatu za 50 baznih poena na 5,5 procenata, dodajući da će biti potrebno njeno dalje povećanje kako bi se sprečio visok rast inflacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...