Podružnice ruske banke u celom regionu prolaze kroz turbulentan period

AIK banka dobila saglasnost za preuzimanje Sberbank Srbija

SrbijaVesti

28.2.2022 11:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

AIK banka dobila saglasnost za preuzimanje Sberbank Srbija AIK banka dobila saglasnost za preuzimanje Sberbank Srbija
AIK banka je saopštila da je danas dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za preuzimanje poslovanja... AIK banka dobila saglasnost za preuzimanje Sberbank Srbija

AIK banka je saopštila da je danas dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za preuzimanje poslovanja Sberbank u Srbiji.

Na ovaj način, AIK Banka će povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u našoj zemlji, a što je još važnije – ovim će se dodatno obezbediti sigurnost depozita svih klijenata. Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK Banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizičkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijarde evra, piše u zvaničnom saopštenju.

„Jačanjem tržišne pozicije korak smo bliže ostvarenju našeg strateškog cilja da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu. Veličina naše aktive povećaće se na gotovo četiri milijarde evra, sa tržišnim udelom od devet odsto, čime će AIK banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije“, istakla je predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.

„Sberbank Srbija postaje deo AIK Banke kao jedne od kapitalno najsnažnijih, najlikvidnijih i izuzetno profitabilnih banaka na domaćem tržištu. Za nama je godina u kojoj smo ostvarili najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, ali isto tako i uz rast depozita od čak 30 odsto“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković.

AIK Banka je u vlasništvu domaćeg biznismena Miodraga Kostića.

Saopštenje AIK banke o ispunjavanju svih uslova za integraciju Sberbank na domaćem tržištu stiglo je u trenutku kada međunarodne finansijske institucije prete isključivanjem ruskih banaka iz SWIFT platnog sistema, kojom bi u bila obuhvaćena centrala Sberbank u Rusiji, kao i njene podružnice u EU. Ovaj momenat nije pomenut u saopštenju poslatom redakcijama.

Hrvatska narodna banka (HNB) saopštila je danas da je za Sberbank u ovoj zemlji proglašen dvodnevni moratorijum i da će za to vreme hrvatski građani i preduzeća moći da raspolažu s iznosom do 7.280 kuna (960 evra) dnevno, prenosi Beta.

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić izjavio je danas da u budžetu ove zemlje ima dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njenih klijenata ukoliko dođe do likvidacije.

On je naveo da je do izbijanja krize Sberbank u Hrvatskoj imala oko 70.000 deponenata, od kojih je većina u sistemu osiguranih depozita od 100.000 evra. Istakao je i da je hrvatski budžet dovoljno jak za isplatu kompletno osigurane štednje uloge u roku sedam do deset dana.

I Sloveniji je u ovom trenutku slična situacija. Kako piše Finance, poslovanje podružnice Sberbank u zemlji je obustavljeno, a građanima je omogućeno da sa svojih računa podignu do 400 evra dnevno, kao i obavljanje kartičnih operacija, dok su njihovi depoziti osigurani isto do iznosa od 100.000, kao u Hrvatskoj. Više će se o aktuelnoj situaciji i razrešenju problema znati tokom sutrašnjeg dana, kaže se u saopštenju Banke Slovenije.

  • JANA

    28.2.2022 #1 Author

    Bas bih volela da vidim po kakvom principu ce to funkcionistai ,kako li ce sada krediti da se vracaju …

    Odgovori

  • Milovan94

    28.2.2022 #2 Author

    Mislim da je to dobar potez.

    Odgovori

  • Lolek

    13.3.2023 #3 Author

    A sada i euro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...