Firma za odlaganje i kontrolu smeća smanjila dividendu

Akcije britanske kompanije Biffa pale za 10 odsto

BerzaNovacSvetVesti

18.11.2021 17:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije britanske kompanije Biffa pale za 10 odsto Akcije britanske kompanije Biffa pale za 10 odsto
Britanska kompanija za odlaganje i kontrolu otpada Biffa spustila je dividendu nakon što su objavljeni jaki polugodišnji rezultati, iako je njen prilagođeni operativni profit... Akcije britanske kompanije Biffa pale za 10 odsto

Britanska kompanija za odlaganje i kontrolu otpada Biffa spustila je dividendu nakon što su objavljeni jaki polugodišnji rezultati, iako je njen prilagođeni operativni profit na pretpandemijskom nivou. Uprkos tom poboljšanju, akcije ove kompanije su u jutarnjoj trgovini pale za 10 odsto, na 355 procentnih poena.

U saopštenju za Londonsku berzu, iz kompanije su izjavili da prihvataju činjenicu da se suočavaju sa izazovima i naveli da preduzimaju odlučne korake kako bi ublažili posledice uskih grla u lancima snabdevanja i nedostatka vozača teretnih vozila. Velika fleksibilnost cena omogućila im je da ublaže efekte inflacije, i očekivalo se da će tržište uračunati i te aspekte poslovanja. Međutim, to se nije desilo, pa je vrednost deonica kompanije Biffa značajno pala.

U polugodišnjem izveštaju podaci ove kompanije pokazuju da je u prvoj polovini operativni profit bio 45,4 miliona funti, što je ogromno povećanje u odnosu na 9,7 miliona funti u istom periodu prošle godine. Njen neto prihod je porastao za 37,9 odsto, sa 458,8 miliona na 632,8 miliona funti, piše Capital.com.

Iz kompanije su najavili i privremenu dividendu od 2,20 procentnih poena po akciji, što je neznatno niže od 2,47 poena iz pretpandemijskog perioda.

Biffa se u prvoj polovini godine značajno oporavila, nakon što su ublažene restriktivne mere vezane za pandemiju. Komercijalno poslovanje se oporavilo do 97 odsto nivoa koji je kompanija beležila pre dve godine, a najveći oporavak ostvarila je u drugom kvartalu kada je premašila pretpandemijski nivo za tri odsto.

Generalni direktor kompanije Biffa Majkl Tophem (Michael Topham) izjavio je da se, kao svi ostali biznisi, Biffa sada suočava sa inflacijom, ali da je u dobroj poziciji da ublaži pritiske koje ona stvara.

On je dodao da je jedna od oblasti u koju najviše ulažu cirkularna infrastruktura, uključujući postrojenja za reciklažu plastike, nastala integracijom nedavnih akvizicija.

Cilj kompanije je da investicijama u izgradnju obnovljivih izvora energije i otvaranje novih prodajnih mesta za preraspodelu viškova, te da na taj način izgradi infrastrukturu za zelenu ekonomiju u Velikoj Britaniji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...