Nastavlja se kriza u kineskom sektoru nekretnina

Akcije kompanije Evergrande oslabile za skoro 20 odsto

BerzaNovacSvetVesti

25.9.2023 09:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Akcije kompanije Evergrande oslabile za skoro 20 odsto Akcije kompanije Evergrande oslabile za skoro 20 odsto
Akcije kineskog giganta za nekretnine Evergrande oslabile su u ponedeljak za 19,1 odsto, nakon što je kompanija navela da nije u mogućnosti da izda... Akcije kompanije Evergrande oslabile za skoro 20 odsto

Akcije kineskog giganta za nekretnine Evergrande oslabile su u ponedeljak za 19,1 odsto, nakon što je kompanija navela da nije u mogućnosti da izda novi dug zbog istrage jedne od njenih podružnica.

Preduzeće za razvoj nekretnina ne može da ispuni kvalifikacije za izdavanje novog duga, jer se njegova glavna podružnica Hengda Real Estate Group nalazi pod istragom, navedeno je u nedelju u podnesku na berzi u Hong Kongu, prenosi Financial Times.

Podružnica Hengda Real Estate Group saopštila je u avgustu da je pod istragom kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti zbog sumnje u kršenje pravila o objavljivanju informacija. Dva dana ranije kompanija Evergrande otkazala je sastanak poverilaca koji je bio zakazan za ponedeljak i utorak, navodeći kao razlog slabiju prodaju od očekivane i potrebu da se ponovo procene uslovi restruktuiranja duga.

Trgovina akcijama kompanije Evergrande bila je suspendovana na 17 meseci do prošlog meseca. Moody’s je ranije ovog meseca smanjio izglede za kineski imovinski sektor sa stabilnih na negativne, navodeći ekonomske izazove za koje je rekao da će umanjiti prodaju uprkos vladinoj podršci. Akcije kompanije Evergrande opale su u prošli ponedeljak za 25 odsto.

Nekada najuspešniji investitor u Kini, Evergrande je postao sinonim velike dužničke krize u kineskom sektoru nekretnina, koji čini oko četvrtine ekonomije, nakon što se suočio sa krizom likvidnosti sredinom 2021. godine, prenosi Reuters. Dug kompanije Evergrande iznosi oko 300 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...