Morgan Stanley prognozira oštar pad referentnog berzanskog indeksa

Akcije S&P 500 u „zoni smrti“

BerzaSvetVesti

22.2.2023 09:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

Akcije S&P 500 u „zoni smrti“ Akcije S&P 500 u „zoni smrti“
Prema prognozama stratega finansijskog servisa Morgan Stanley, skupe američke akcije pokazuju da bi berzanski indeks S&P 500 mogao da oslabi za 26 odsto u... Akcije S&P 500 u „zoni smrti“

Prema prognozama stratega finansijskog servisa Morgan Stanley, skupe američke akcije pokazuju da bi berzanski indeks S&P 500 mogao da oslabi za 26 odsto u prvoj polovini tekuće godine.

Iako sveži podaci sugerišu da bi američka ekonomija mogla da izbegne recesiju, nema garancije da će Federalne rezerve napraviti zaokret u monetarnoj politici. To ne bi bilo dobro za akcije, jer ih je oštar rast ove godine učinio najskupljim od 2007. godine po meri premije rizika kapitala, koja je ušla u nivo poznat kao „zona smrti“, prenosi Bloomberg.

Američke akcije popele su se na neodržive maksimume i suočiće se sa neizbežnim gubicima kada investitori budu shvatili da kasnije ove godine neće biti promena politike Feda. „Zona smrti“ termin koji se koristi u planinarenju da opiše nadmorsku visinu na kojoj nema dovoljno kiseonika za disanje.

Morgan Stanley je prognozirao da bi S&P 500 mogao da padne na 3.000 poena u roku od nekoliko meseci, što je pad vrednosti od oko 26 odsto u odnosu na sadašnji nivo, prenosi Fox News. Analitičari su ocenili da je „vreme za povratak u bazni kamp“.

Sumorna prognoza došla je posle najgore godine za berzu od finansijske krize 2008. godine. Tri ključna indeksa pala su u 2022. godini prekinuvši trogodišnji rast. Industrijski Dow Jones pao je za 8,8 odsto, S&P 500 je oslabio za 19,4 procenta, a tehnološki Nasdaq za 33,1 odsto. Vrednost referentnog indeksa S&P 500 porasla je za 4,5 odsto u 2023. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...