Prikupljanja neophodne dokumentacije za podizanje tužbi odradio je odbor koji su oformili sami radnici

Akcionari Agrokomerca od bivše firme traže nadoknadu štete

AgrobiznisBiznisRegionVesti

18.6.2021 11:45 Autor: Miljan Paunović 0

Akcionari Agrokomerca od bivše firme traže nadoknadu štete Akcionari Agrokomerca od bivše firme traže nadoknadu štete
Ukupno 2.713 nekadašnjih radnika Agrokomerca iz Velike Kladuše tužbom će zahtevati od bivše firme nadoknadu štete jer su im, kako tvrde, uskraćena akcionarska prava,... Akcionari Agrokomerca od bivše firme traže nadoknadu štete

Ukupno 2.713 nekadašnjih radnika Agrokomerca iz Velike Kladuše tužbom će zahtevati od bivše firme nadoknadu štete jer su im, kako tvrde, uskraćena akcionarska prava, a svu potrebnu dokumentaciju su predali svom pravnom zastupniku Enesu Abdiću.

Kako pišu banjalučke Nezavisne novine, a prenosi Tanjug, Enes Abdić je vlasnik Advokatske kancelarije sa sedištem u Švajcarskoj, a tužbeni zahtev će u ime radnika predati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Prikupljanja neophodne dokumentacije za podizanje tužbi odradio je odbor koji su oformili sami radnici i koji je na tome radio duže od pola godine.

Pomenute pravne aktivnosti pokrenute su nakon što je nekolicina akcionara proteklih godina, pred domaćim i međunarodnim pravosuđem, pokrenula tužbe za naplatu štete koja im je uzrokovana oduzimanjem akcionarskih prava, a Evropski sud za ljudska prava je u dva slučaja presudio u korist radnika.

Tim presudama utvrđeno je da je država Bosna i Hercegovina dužna da im, zbog nezakonitog oduzimanja prava raspolaganja vlastitom imovinom, na ime nematerijalne štete isplati iznos od po 3.600 evra.

Predstavnik akcionara Ibro Pilipović kaže da se oni zalažu za detaljno utvrđivanje procenta vlasništva svakog pojedinačnog akcionara Agrokomerca, kako bi se oni uveli u vlasništvo nad firmom.

Dodaje da je njihovo vlasništvo uzurpirano od strane države i da žele da im se ono vrati po sili zakona.

Vlasti u Federaciji BiH su odmah po završetku rata iz devedesetih poništile rezultate male privatizacije, koja je obavljena za vreme mandata nekadašnjeg saveznog premijera SFRJ Ante Markovića. Na taj način su brojni radnici Agrokomerca, koji putem te privatizacije postali vlasnici 33 odsto preduzeća, izbrisani iz vlasništva i ono je u potpunosti preneseno u imovinski karton Federacije BiH.

Oštećeni akcionari od tada traže povrat vlasničkih prava i obeštećenje za oduzete akcije, navodi se u tekstu.

Agrokomerc

Trg Ahmeta Mržljaka 1, 77230 VELIKA KLADUŠA, Bosna

Tagovi
AKCIJE VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...