rezultat velike analize najvećih zajmodavaca

Akcionari velikih britanskih banaka snosili bi troškove u budućim finansijskim šokovima

BankeNovacSvetVesti

10.6.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Akcionari velikih britanskih banaka snosili bi troškove u budućim finansijskim šokovima Akcionari velikih britanskih banaka snosili bi troškove u budućim finansijskim šokovima
Najveće britanske banke nisu više „prevelike da bi propale” u budućim finansijskim šokovima, a akcionari su, a ne poreski obveznici, spremni da snose troškove,... Akcionari velikih britanskih banaka snosili bi troškove u budućim finansijskim šokovima

Najveće britanske banke nisu više „prevelike da bi propale” u budućim finansijskim šokovima, a akcionari su, a ne poreski obveznici, spremni da snose troškove, saopštila je u petak Banka Engleske.

Nakon velike analize osam zajmodavaca , uključujući Barclais, HSBC, Lloyds i NatWest, BoE je zaključio „da bi, ako velika britanska banka danas propadne, mogla to učiniti bezbedno: ostala bi otvorena i nastavila bi sa pružanjem vitalnih bankarskih usluga privredi, piše Easterneye.biz.

„Akcionari i investitori, a ne poreski obveznici, biće prvi u redu da snose troškove, prevazilazeći problem“, dodala je centralna banka.

Nakon finansijske globalne krize pre više od jedne decenije, poreski obveznici Ujedinjenog Kraljevstva ubacili su 137 milijardi funti u banke u zemlji, a istovremeno su mogli da imaju koristi od značajne podrške BoE.

Vlada je takođe preuzela kontrolu nad Royal Bank of Scotland — preimenovanom u NatWest uoči njenog nedavnog povratka u privatni sektor.

Centralna banka je objavila svoju prvu procenu priprema osam velikih britanskih banaka za rešavanje u skladu sa Okvirom za procenu rešivosti (RAF).

RAF je „suštinski deo odgovora Ujedinjenog Kraljevstva na globalnu finansijsku krizu i pokazuje kako bi se prevazišao problem “, rekao je Dejv Ramsden (Dave Ramsden), zamenik guvernera za tržišta i bankarstvo u BoE i dodao da su vlasti Velike Britanije razvile režim rešavanja koji uspešno smanjuje rizike po štediše i finansijski sistem i bolje štiti britanska javna sredstva.

Ostale četiri banke koje su procenjene bile su Nationwide, Santander UK, Standard Chartered i Virgin Money UK.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...