Susedna država će od akciza prihodovati 10 miliona evra manje

Akcize na gorivo u Crnoj Gori ostaju umanjene do kraja oktobra

RegionVesti

28.9.2022 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Akcize na gorivo u Crnoj Gori ostaju umanjene do kraja oktobra Akcize na gorivo u Crnoj Gori ostaju umanjene do kraja oktobra
Vlada Crne Gore planira da produži umanjenje akcize na gorivo od 50 odsto za još mesec dana, odnosno do kraja oktobra, nezvanično saznaju Vijesti... Akcize na gorivo u Crnoj Gori ostaju umanjene do kraja oktobra

Vlada Crne Gore planira da produži umanjenje akcize na gorivo od 50 odsto za još mesec dana, odnosno do kraja oktobra, nezvanično saznaju Vijesti iz izvora u izvršnoj vlasti.

Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja koja je trenutno na snazi primenjuje se do 30. septembra. Država se već više od četiri meseca odriče dela prihoda od akciza na gorivo, zbog čega su prihodi po tom osnovu značajno manji od planiranih.

Akcize na gorivo, da bi se ublažio skok cena usled poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, smanjene su od 10. maja za 40 odsto, da bi se od 7. juna dodatno smanjile za još deset odsto, odnosno na ukupno 50 odsto. Tome su prethodile izmene i dopune Zakona o akcizama, koje je crnogorska skupština usvojila 5. maja.

Predlogom rebalansa budžeta predviđeno je da će država od akciza umesto planiranog 271 miliona evra, dobiti 261 milion evra, prenosi agencija Mina.

Ministarstvo finansija je ranije saopštilo da je manji prihod od deset miliona ili 3,7 u odnosu na prvobitni blan izazvan pre svega time što država oprašta polovinu iznosa akciza što utiče na ukupan pad naplate te dažbine i manjak u državnoj kasi.

Sve to, uprkos značajnom rastu prihoda od akciza na duvanske proizvode zbog povećanja legalne prodaje usled uspešnih akcija državnih institucija na suzbijanju šverca.

Iz Ministarstva finansija su tada izjavili i da je najvažnije da građani i privreda imaju što više koristi od te mere, bez obzira što se smanjenje akcize odražava na prihode države. Da vlada nije smanjila akcize, cene goriva bi bile veće između 25 i 30 centi.

Barel sirove Brent nafte u utorak je na berzi koštao oko 85 dolara, što je najniža cena od sredine januara. Nedavno objavljena analiza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), pokazala je da postoje viškovi zaliha sirove nafte, ali da su sada nedovoljni svetski kapaciteti za transport i njenu preradu. To utiče na to da pada cena sirove nafte, ali taj pad ne prati i snižavanje cena naftnih derivata.

Maloprodajne cene u Crnoj Gori određuju se na osnovu cena naftnih derivata (benzina i dizela) na međunarodnim berzama u dolarima i u odnosu na kurs dolara i eura. Tako je jedan evro sredinom januara vredeo 1,14 dolara, dok danas vrede 0,96 dolara. Zbog ta dva uticaja cene goriva u Crnoj Gori su sada znatno veće nego u januaru kada je bila ista cena sirove nafte. Samo pomenuta kursna razlika uticala je da cene goriva sada budu veće 20 centi po litru.

Prema poslednjim izmenama, eurosuper 98 je pojeftinio jedan cent, a eurodizel i lož-ulje osam, odnosno sedam centi. Litar eurosupera 98 sada košta 1,3 evra, dok je cena eurosupera 95 ostala nepromenjena, odnosno 1,26 evra. Litar eurodizela košta 1,48 evra, a lož-ulje 1,68 evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...