nakon detaljnog razmatranja situacije u obe oblasti

Smanjene akcize na određene derivate nafte za 10 odsto i ukinuta zabrana izvoza ulja

AgrobiznisBiznisPoreziSrbijaU fokusuVesti

11.8.2022 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjene akcize na određene derivate nafte za 10 odsto i ukinuta zabrana izvoza ulja Smanjene akcize na određene derivate nafte za 10 odsto i ukinuta zabrana izvoza ulja
Vlada Srbije usvojila je odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto, kao i odluku o ukidanju zabrane izvoza... Smanjene akcize na određene derivate nafte za 10 odsto i ukinuta zabrana izvoza ulja

Vlada Srbije usvojila je odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto, kao i odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon uvida u stanje zaliha i površina pod zasadom suncokreta.

Kako se navodi u saopštenju vlade, odluka o nafti je doneta imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti.

Pored toga, doneta je i izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Kako je objašnjeno, donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije.

Vlada je donela i odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon uvida u stanje zaliha i površina pod zasadom suncokreta.

Ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja je prethodio, kako je navedeno, kompletan uvid u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta.

„Nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Podsetimo, vlada je prethodno ukinula zabranu izvoza svih vrsta žitarica koje su bile pod merama ograničenog izvoza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...