Američka kompanija prevazišla očekivanja u drugom kvartalu

AMD povećao prognozu prihoda od AI čipova

SvetVesti

31.7.2024 09:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

AMD povećao prognozu prihoda od AI čipova AMD povećao prognozu prihoda od AI čipova
Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) povećala je u utorak svoju prognozu za prodaju čipova za veštačku inteligenciju za 2024. godinu za 500 miliona dolara... AMD povećao prognozu prihoda od AI čipova

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) povećala je u utorak svoju prognozu za prodaju čipova za veštačku inteligenciju za 2024. godinu za 500 miliona dolara i saopštila da će zalihe ostati ograničene do 2025. godine, što je učinilo da akcije kompanije iz Kalifornije ojačaju za 7,5 odsto.

AMD čipove za veštačku inteligenciju uglavnom kupuju giganti u oblasti cloud computinga. Industrijski insajderi i Wall Street vide liniju čipova za veštačku inteligenciju AMD kao jednog od retkih potencijalnih konkurenta kompanije Nvidia, koja dominira tržištem. Akcije Nvidije porasle su za 4,7 odsto nakon izveštaja AMD, prenosi Reuters.

AMD ubraja Meta Platforms kao svog kupca, a Microsoft je ranije ove godine lansirao pristup klasteru AMD čipova za veštačku inteligenciju putem svoje cloud platforme.

Zbog rastuće potražnje, AMD je naveo da je kompanija povećala svoju prognozu prihoda od čipova za veštačku inteligenciju za 2024. godinu na 4,5 milijardi dolara sa prethodnog cilja od četiri milijarde dolara. Snabdevanje ovim čipovima ostaće ograničeno do 2025. godine.

Prihod AMD segmenta data centara, najvećeg segmenta, porastao je za 115 odsto na 2,8 milijardi dolara u drugom kvartalu, nešto iznad procena od 2,79 milijardi dolara, prema podacima Visible Alpha. Prvi put, njihov kvartalni prihod od čipova za veštačku inteligenciju, koji je uglavnom koncentrisan u segmentu data centara, prešao je milijardu dolara.

Ukupan prihod u drugom kvartalu porastao je za devet procenata na 5,8 milijardi dolara, što je iznad procena od 5,72 milijarde dolara. AMD, koji je među najvećim dobavljačima PC čipova, takođe je imao koristi od oporavka na tržištu ličnih računara nakon velikog pada. Proizvođači računara se nadaju da će nove AI funkcije oživeti potražnju potrošača.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.