Saradnja u gradnji novih energetkih kapaciteta

Američka kompanija Bechtel zainteresovana za projekat RHE Đerdap 3

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

2.8.2022 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Američka kompanija Bechtel zainteresovana za projekat RHE Đerdap 3 Američka kompanija Bechtel zainteresovana za projekat RHE Đerdap 3
Predsednik američkog građevinskog giganta Bechtel Stjuart Džons (Stuart Jones) rekao je, posle razgovora sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i ambasadorom SAD u... Američka kompanija Bechtel zainteresovana za projekat RHE Đerdap 3

Predsednik američkog građevinskog giganta Bechtel Stjuart Džons (Stuart Jones) rekao je, posle razgovora sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom (Christopher Hill), da je ta kompanija zainteresovana da detaljnije sagleda mogućnosti za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, između ostalog i kroz finansiranje prethodne studije izvodljivosti za projekat RHE Đerdap 3, saopštila je Vlada Srbije.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je ponosna na saradnju sa kompanijom Bechtel kada je bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kada je započeta izgradnja Moravskog koridora, koji će biti najmoderniji i prvi digitalni auto-put u Srbiji.

„Verujem u to da postoje velike mogućnosti za saradnju i u oblasti energetike, posebno kad je reč o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i prve hibridne reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, čija bi ukupna instalisana snaga mogla da dostigne 2.400 MW, uz još 400 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca“, rekla je ministarka Mihajlović.

Prema njenim rečima, energetska bezbednost je najvažnija tema za sve zemlje u Evropi trenutno, pa i za Srbiju, zbog čega je važno da napredujemo u procesu energetske tranzicije i budemo mnogo efikasniji u gradnji novih energetskih kapaciteta.

  • GOCA BG

    7.8.2022 #1 Author

    Amerikanci vide velike mogucnosti koje ce iskoristiti kod nas…

    Odgovori

  • HEPO

    1.6.2023 #2 Author

    Super

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...