Jaz se dodatno povećao tokom pandemije

Američki direktori zarađuju 299 puta više od svojih zaposlenih

NovacSvetVesti

22.7.2021 09:34 Autor: Marko Miladinović 0

Američki direktori zarađuju 299 puta više od svojih zaposlenih Američki direktori zarađuju 299 puta više od svojih zaposlenih
Razlika između plata generalnih direktora u američkim kompanijama i medijalne zarade zaposlenih porasla je 2020. godine uprkos pandemiji korona virusa i naporima da se... Američki direktori zarađuju 299 puta više od svojih zaposlenih

Razlika između plata generalnih direktora u američkim kompanijama i medijalne zarade zaposlenih porasla je 2020. godine uprkos pandemiji korona virusa i naporima da se taj jaz smanji.

Prosečna plata direktora kompanija iz indeksne korpe S&P 500 bila je lani 299 puta veća od prosečne plate njihovih radnika, prema godišnjem izveštaju AFL-CIO o zaradama menadžera na najvišim pozicijama, navodi se u prilogu tv stanice CNN.

Naknade za rad izvršnih direktora iznosile su 2020. godine, u proseku, zajedno s bonusima, 15,5 miliona dolara, beležeći porast za više od 260.000 dolara godišnje tokom protekle decenije. Istovremeno, prosečan radnik u proizvodnji zaradio je lani 43.512 dolara, što je povećanje od samo 957 dolara godišnje u periodu od 10 godina.

Ukupna prosečna naknada rukovodilaca američkih kompanija porasla je za više od 700.000 američkih dolara 2020. godine, u odnosu na godinu ranije, pri čemu se jaz između njihovih i radničkih plata povećao sa raspona od 264:1 koliko je iznosio 2019. godine.

Generalni direktor s najvećim primanjima u 2020. godini bio je Čed Ričison (Chad Richison) iz kompanije Paycom, koji je primio više od 200 miliona dolara na ime plata i bonusa. Na vrhu liste najbolje plaćenih rukovodilaca kompanija nalaze se takođe izvršni direktori kompanija General Electric, Hiltona, T-Mobile, Nike, Microsoft i Netflix.

Najveća distorzija u rasponu plata zabeležena je prošle godine u kompaniji Aptiv, pri čemu je odnos zarade između izvršnog direktora i radnika bio 5.294:1. Naime, zarada generalnog direktora te kompanije Kevina Klarka (Kevin Clark) iznosila je više od 31 milion dolara prošle godine dok je medijalna zarada zaposlenih iznosila 5.906 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...