Jedno su finansijski izveštaji investitorima, a drugo realno stanje stvari

Američki tehnološki giganti su platili 96 milijardi dolara poreza manje

InvesticijeNovacSvetVesti

31.5.2021 15:50 Autor: Marko Miladinović 0

Američki tehnološki giganti su platili 96 milijardi dolara poreza manje Američki tehnološki giganti su platili 96 milijardi dolara poreza manje
Britanska neprofitna organizacija Fair Tax Foundation saopštila je da su članice takozvane „velike šestorke“ američkih tehnoloških kompanija (Facebook, Google-Alphabet, Amazon, Microsoft, Netflix, Apple) tokom... Američki tehnološki giganti su platili 96 milijardi dolara poreza manje

Britanska neprofitna organizacija Fair Tax Foundation saopštila je da su članice takozvane „velike šestorke“ američkih tehnoloških kompanija (Facebook, Google-Alphabet, Amazon, Microsoft, Netflix, Apple) tokom proteklih deset godina platile ukupno 96 milijardi dolara manje iznose poreza nego što je to pisalo u njihovim redovnim godišnjim finansijkim izveštajima koje su dostavljali svojim ulagačima, pa i opštoj javnosti.

Pored toga, da su uredno plaćali svoje obaveze po poreskim stopama koje vladaju u državama u kojima posluju, taj račun bi bio veći za čitavih 149 milijardi dolara. No, za prenošenje svojih zarada i čitavih operacija na teritorije koje su poznate po nižim stopama oporezivanja one su bile optuživane i ranije.

Sve u svemu, oni su platili 219 milijardi dolara između 2011. i 2020. godine, samo na ime poreza na dobit. Ipak, to je tek 3,6 odsto od njihove prijavljene zarade u istom periodu od približno 6.000 milijardi dolara, prenosi Guardian.

Primera radi, prema podacima podnetim regulatorima, kompanija Amazon je u posmatranom desetogodišnjem periodu ostvarila zaradu od 1.600 milijardi dolara, prijavila 60,5 milijardi dolara neto profita, i platila 5,9 milijardi dolara poreza, iako računanje po aktuelnim poreskim stopama u državama gde je ostvarila zaradu ukazuje da je trebalo da plati 10,7 milijardi dolara na osnovu poreza. Od svih šest kompanija koje su bile predmet istraživanja, odnos profita i plaćenog poreza od 9,8 odsto je najmanji u Amazonu.

S druge strane, iz čuvene kompanije je stigao odgovor na račun Fait Tax Foundation da „pomenuti objavljeni podaci navode na pogrešan zaključak“ jer se na nju u većini slučajeva primenjuju stope kao na maloprodajne firme, a ne tehnološke.

Izveštaj Fair Tax Foundation se pojavio u javnosti tek nekoliko dana pred najavljeni sastanak grupe G7 ekonomski najvažnijih država na planeti, gde će jedna od najvažnijih tema razgovora upravo biti postizanje dogovora o jedinstvenom međunarodnom porezu na dobit kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...