suočen sa zahtevima antimonopolskih komisija apple je napravio prvi ustupak

Aplikacijama iz App Stora biće pružena šira podrška u odnosu sa kupcima

Hi-techLifestyleSvetVesti

2.9.2021 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Aplikacijama iz App Stora biće pružena šira podrška u odnosu sa kupcima Aplikacijama iz App Stora biće pružena šira podrška u odnosu sa kupcima
Kompanija Apple najavila je novi ustupak za neke programere aplikacija, dajući pre svega online izdavačima mogućnost da pružaju veze do spoljašnjih stranica za registraciju.... Aplikacijama iz App Stora biće pružena šira podrška u odnosu sa kupcima

Kompanija Apple najavila je novi ustupak za neke programere aplikacija, dajući pre svega online izdavačima mogućnost da pružaju veze do spoljašnjih stranica za registraciju.

Pravila App Store-a trenutno zabranjuju svim programerima da obaveštavaju svoje klijente o alternativnim opcijama plaćanja u kojima Apple ne može da naplati proviziju od prodaje. Nova pravila će se primjenjivati samo na deljenje veza unutar „aplikacija za čitanje“, koje pružaju prethodno kupljeni sadržaj ili pretplate na sadržaj kao što su novine, knjige, muzika i video, prenosi Washington Post.

Pomenuti potez predstavlja ustupak za okončanje istrage od strane Japanske komisije za legalnu trgovinu i najnoviji je znak da globalni talas istraga i sudskih sporova u vezi sa Apple-ovim navodno antikonkurentnim ponašanjem počinje da poništava neke od dugogodišnjih unosnih poslovnih politika.

Jedini način na koji programeri softvera mogu svoje aplikacije prebaciti na mobilne uređaje kompanije Apple je da prođu kroz App Store, gde proizvođač iPhone-a naplaćuje do 30 odsto provizije na svu prodaju „digitalne robe“.

Neke kompanije, kao što su Netflix ili Spotify, prestale su da dozvoljavaju klijentima plaćanje putem App Store-a, zaobilazeći pomenuti sistem plaćanja. Ali tim kompanijama nije dozvoljeno da objašnjavaju kupcima kako da plate tražene usluge. Kupci to moraju sami da shvate tako što će mimo online prodavnice aplikacija da se informišu preko internet pretraživača na zvaničnim stranicama pomenutih firmi.

Ova najava je do sada najznačajnija promena koju je Apple napravio kao odgovor na pritisak antimonopolskih komisija. Ali to verovatno neće biti poslednja izmena i neće zadovoljiti većinu programera, od kojih će nekima i dalje biti zabranjeno da usmeravaju korisnike na spoljne opcije plaćanja, čak i nakon što promena stupi na snagu sledeće godine.

Apple čeka odluku po pitanju tužbe koju je pokrenuo Epic Games, proizvođač video igre Fortnite. Tokom tronedeljnog suđenja, iz kompanije Epic Games tvrdili su da bi Apple trebalo da dozvoli vlasnicima iPhone modela da instaliraju softver izvan App Store-a, baš kao što mogu na Mac računarima. Umesto usmeravanja kupaca na spoljne internet lokacije, Epic želi da ponudi alternativne usluge obrade plaćanja direktno u aplikaciji.

Apple je na sudu tvrdio da mora da kontroliše distribuciju aplikacija i obradu plaćanja, kako bi zaštitio bezbednost svojih korisnika, piše Washington Post.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...