Najvrednija kompanija na svetu najavila novu emisiju svojih obveznica

Apple emituje hartije od vrednosti vredne 6,5 milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

6.8.2021 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Apple emituje hartije od vrednosti vredne 6,5 milijardi dolara Apple emituje hartije od vrednosti vredne 6,5 milijardi dolara
Apple, trenutno najvrednija kompanija na svetu, sa 2,2 triliona dolara, objavila je da izdaje obveznice kako bi prikupila milijarde dolara svežeg novca. Ovaj prihod... Apple emituje hartije od vrednosti vredne 6,5 milijardi dolara

Apple, trenutno najvrednija kompanija na svetu, sa 2,2 triliona dolara, objavila je da izdaje obveznice kako bi prikupila milijarde dolara svežeg novca. Ovaj prihod iskoristiće za finansiranje otkupa akcija i dividendi, ali i iza planirana preuzimanja, prenosi FAZ.

Prema podacima američke Komisije za hartije od vrednosti, emisija koju emituje Apple vredi čak 6,5 milijardi. Obveznice dospevaju na naplatu od 2026. do 2061. godine. Kuponi za prinos kreću se od 1,4 odsto za obveznicu koju će Apple otplatiti za sedam godina, do 2,85 odsto za najduži rok od 40 godine. Kamate se plaćaju polugodišnje, od 2022. godine.

Kretanje cena akcija Apple ove nedelje, izvor: FXStreet

Obveznice su denominovane u dolarima. Ovo može da predstavlja problem evropskim invetsitorima, jer moraju da preuzmu valutni rizik. Ove godine evro je izgubio oko tri odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar.

Apple je prvi put izdao svoje obveznice 2014. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...