Tehnološki gigant ponudio softversku zaštitu od špijunaže

Apple pokrenuo ažuriranje bezbednosti uređaja

Hi-techLifestyleSvetVesti

14.9.2021 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Apple pokrenuo ažuriranje bezbednosti uređaja Apple pokrenuo ažuriranje bezbednosti uređaja
Kompanija Apple napravila je softversku zaštitu za blokiranje špijunskog softvera „bez klika“ koji bi mogao da zarazi iPhone i iPad. Nezavisni istraživači identifikovali su... Apple pokrenuo ažuriranje bezbednosti uređaja

Kompanija Apple napravila je softversku zaštitu za blokiranje špijunskog softvera „bez klika“ koji bi mogao da zarazi iPhone i iPad. Nezavisni istraživači identifikovali su manu koja hakerima omogućava pristup uređajima poput usluge iMessage, lak i ako korisnici ne kliknu na vezu ili datoteku.

Problem pogađa sve operativne sisteme tehnološkog giganta, naveli su istraživači, prenosi BBC. Apple je saopštio da je pokrenuo bezbednosno ažuriranje kao odgovor na „zlonamerno napravljenu“ PDF datoteku.

Istraživači su naveli da je ranije nepoznata ranjivost pogodila sve Apple uređaje, uključujući iPhone, Mac i Apple satove. Bezbednosni stručnjaci naveli su da, iako je otkriće značajno, većina korisnika Apple uređaja ne bi trebalo da bude previše zabrinuta, jer su takvi napadi uglavnom visoko ciljani.

Apple je saopštio da je objavio softverske dopune za iOS 14.8 i iPadOS 14.8 nakon što je saznao za grešku. Najava je usledila u trenutku kada se tehnološki gigant priprema za godišnje predstavljanje novih uređaja. Očekuje se da će kompanija otkriti nove iPhone, AirPods i Apple Watch uređaje.

Ranije istog dana kada je Apple najavio bezbednosna ažuriranja izraelska kommpanija za sajber bezbednost NSOGroup saopštila je da je razvila jedinstven softver kojim je moguće izvrštiti hakerski upad u bilo koji iPhone telefon. Iz kompanije Apple nisu potvrdili, ali ni demantovali, da podizanje novog nivoa zaštite ima veze sa NSOGroup, piše Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...