Primer tehnološkog giganta može da bude poruka i ostalim velikim igračima

Apple prva svetska kompanija koja plaća PDV u Bosni i Hercegovini

Hi-techLifestylePoreziPreduzetnikRegionVesti

17.3.2021 10:01 Autor: Marija Jovanović 0

Apple prva svetska kompanija koja plaća PDV u Bosni i Hercegovini Apple prva svetska kompanija koja plaća PDV u Bosni i Hercegovini
Jedna od najvećih svetskih tehnoloških kompanija Apple postala je prva strana firma koja je platila PDV u Bosni i Hercegovini za usluge koje su... Apple prva svetska kompanija koja plaća PDV u Bosni i Hercegovini

Jedna od najvećih svetskih tehnoloških kompanija Apple postala je prva strana firma koja je platila PDV u Bosni i Hercegovini za usluge koje su građani BiH kupili na internetu.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Ratko Kovačević, rekao je da se kompanija Apple registrovala kao PDV obveznik 5. februara 2021. godine, te da je 10. marta prvi put podnela svoju PDV prijavu posredstvom firme Deloitte BiH, koja je njihov poreski punomoćnik, pišu Nezavisne novine.

„Svim građanima koji su u februaru 2021. godine kupovali određene online usluge od Apple izdavani su računi sa obračunatim PDV, koji je prijavljen u PDV prijavi te kompanije“, naveo je Kovačević.

Apple iphone
Foto: Tanjug/AP

Dodao je da bi na takav način poresku obavezu za sve usluge koje građanima BiH pružaju preduzeća iz inostranstva trebalo da prijave i plate i sve ostale svetske kompanije.

 “Verujemo da primer kompanije Apple može da bude preporuka i ostalim velikim globalnim igračima da na isti način izvrše svoju obavezu plaćanja PDV upravo u BiH. Budući da naša zemlja ima jednu od najnižih stopa PDV u svetu, bolje im je da obavezu plaćanja poreza za isporuke izvršene u BiH plate kod nas nego u zemljama gde je sedište tih kompanija, a koje imaju znatno veće stope PDV“, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, stopa PDV u BiH je 17 odsto, dok su u zemljama u kojima su strane firme stacionirane te stope veće od 20 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...