Sindikalci optužuju bivši menadžment za urušavanje poslovanja

ASNS: Smenjeno rukovodstvo preduzeća Železnički integralni transport (ŽIT)

SrbijaVesti

4.8.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

ASNS: Smenjeno rukovodstvo preduzeća Železnički integralni transport (ŽIT) ASNS: Smenjeno rukovodstvo preduzeća Železnički integralni transport (ŽIT)
Vlada Srbije smenila je rukovodstvo preduzeća Železnički integralni transport (ŽIT), a pomoćiće i da se isplate zaostale zarade, izjavio je predstavnik Asocijacije slobodnih i... ASNS: Smenjeno rukovodstvo preduzeća Železnički integralni transport (ŽIT)


Vlada Srbije smenila je rukovodstvo preduzeća Železnički integralni transport (ŽIT), a pomoćiće i da se isplate zaostale zarade, izjavio je predstavnik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i glavni poverenik tog sindikata u ŽIT-u Zoran Bašanović.

On je agenciji Beta rekao da će u narednih desetak dana biti postavljen novi direktor, da će država pomoći i određenim finansijskim sredstvima, isplatom tri zaostale zarade i uplatom poreza i doprinosa na zarade.

ŽIT posluje kao ćerka firma Železnica Srbije i u vlasništvu je države Srbije, a zapošljava oko 120 radnika.

„Prekinuli smo rad 22. maja, a rukovodstvo na čelu sa Jovicom Vasiljevićem je obrazložilo da je to učinjeno zbog blokade računa, iako su sutradan na taj račun pristigla određena sredstva“, rekao je Bašanović.

Taj sindikat je organizovao proteste pred zgradom Vlade Srbije 1. i 2. avgusta, sa zahtevom da se smeni rukovodstvo i pokrene poslovanje preduzeća, a protesti su zbog dogovora danas prekinuti.

Bašanović je za Betu naveo da je direktor Vasiljević namerno urušavao firmu sa ciljem da posao kontejnerskog pretovara ŽIT-a prepusti privatnicima.

Istakao je da nema drugog objašnjenja jer na to upućuje činjenica da aktuelno rukovodsto, na čelu sa Vasiljevićem koji je u ŽIT došao sa mesta sekretara Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda 15. januara ove godine, u potpunosti urušilo rad preduzeća uprkos obećanjima da ce podići produktivnost u pružanju transportnih usluga.

„Rukovodstvo je umesto ispunjenja obećanja odbijalo poslove i nije registrovalo transportnu mehanizaciju, kamione, viljuškare i dizalice, sa obrazloženjem da je to, navodno nerentabilno“, rekao je Bašanović.

Gubitak preduzeća u periodu od četiri meseca u kome se ne radi je, kako je rekao, oko milion evra.

ŽIT je poslovao na lokaciji Savski amfiteatar, na površini od 10,5 hektara, ali je država preselila to preduzeće na Makiš kako bi se oslobodilo zemljište za proširenje naselja Beograd na vodi.

Na Makišu je ŽIT dobio površinu zemljišta od ukupno oko četiri hektara na postojećem kontejnerskom terminalu u železničkoj stanici Makiš – Beograd na 2,5 hektara, a na 1,5 hektar se gradi novi kontejnerski terminal u koji je država uložila 6,5 miliona evra i radovi se privode kraju.

  • Milivoje

    4.8.2023 #1 Author

    Sada pametno radite moji ŽIT-ovci. Da se ne ponavljaju ranije greške. Iskorenimo nepravilnosti kojih je bilo pre dolaska Jovice Vasiljevića i njegive ekipe. Ne dozvolimo nikome da očerupa državnu, našu imivinu. Jovica Vasiljević treba da odgovara što je namerno urušio ŽIT sa ciljem da nekome pribavi korist. Kome, to ako hoće mogu lako utvrditi istražni organi i MUP.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.8.2023 #2 Author

    Da li ima neko JP da ima strucan kadar..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...