Samo 11 odsto firmi očekuje bolje uslove

Austrijske kompanije predviđaju pogoršanje ekonomske klime

EUPoslovanjeVesti

24.1.2023 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Austrijske kompanije predviđaju pogoršanje ekonomske klime Austrijske kompanije predviđaju pogoršanje ekonomske klime
Više od polovine, odnosno 54 odsto austrijskih firmi aktivnih u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE) predviđa da će se ekonomska klima u zemljama u... Austrijske kompanije predviđaju pogoršanje ekonomske klime

Više od polovine, odnosno 54 odsto austrijskih firmi aktivnih u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE) predviđa da će se ekonomska klima u zemljama u kojima imaju podružnice pogoršati u narednih 12 meseci, navodi se u istraživanju agencije Advantage Austria.

Kako pokazuje to istraživanje državne agencije za promociju trgovine, samo 11 odsto kompanija predviđa poboljšanje, prenosi agencija Mina pozivajući se na SEEbiz.

Tokom proteklih 12 meseci čak 49 odsto ispitanika utvrdilo je pogoršanje ekonomske klime i uslova privrede i u zemlji u kojoj imaju sedište svojih podružnica, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje Global Business Barometer 2023.

Kompanije su bile najoptimističnije u pogledu regulatornih i tržišnih uslova u digitalizaciji i infrastrukturi, sa udelima od 60, odnosno 50 odsto, koji predviđaju vrlo dobre ili prilično dobre uslove.

Nasuprot tome, pogledi na dostupnost kvalifikovane radne snage i cene sirovina dobili su pretežno negativne ocene.

U istraživanju su navedeni podaci prikupljeni od 1.800 firmi aktivnih u 51 zemlji Evrope, Severne i Južne Amerike i Azije, sa regijom CEE koja pokriva austrijske podružnice koje posluju u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

  • GOCA BG

    24.1.2023 #1 Author

    Opravdano su pesimisti za ovu godinu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...