Ratne zone ugrožavaju bezbednost letenja

Avijacija traži rešenje za lažiranje GPS signala

SvetVesti

25.1.2024 12:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Avijacija traži rešenje za lažiranje GPS signala Avijacija traži rešenje za lažiranje GPS signala
Vazduhoplovna industrija zatražiće od regulatora letenja hitnu akciju kako bi se pomoglo u rešavanju „lažiranja“ GPS podataka, što je učestalo i može da dovede... Avijacija traži rešenje za lažiranje GPS signala

Vazduhoplovna industrija zatražiće od regulatora letenja hitnu akciju kako bi se pomoglo u rešavanju „lažiranja“ GPS podataka, što je učestalo i može da dovede do skretanja komercijalnih aviona sa kursa, zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Međunarodna asocijacija IATA i evropski regulator EASA sazvali su u četvrtak u Kelnu sastanak na kojem se okupljaju avio-kompanije, proizvođači aviona i kompanije za avio-tehnologiju, kao i nacionalna i regionalna regulatorna tela, kako bi razgovarali o ovom pitanju, prenosi Reuters.

Problem sa kojim se suočavaju komercijalni avioni nastaje kada vojska jedne zemlje šalje lažne signale GPS sistema neprijateljskom avionu ili dronu kako bi ometala njegovu sposobnost da funkcioniše. Ova pojava potencijalno je zbunjujuća za pilote komercijalnih aviona i kontrolu leta, a događa se sve češće.

Porast pojave lažiranja podataka zabeležen je širom Bliskog istoka, uključujući Irak, Iran, Izrael, kao i Crno more. Avio-kompanija AirBaltic koja leti iz baltičkog regiona istočne Evrope takođe je prijavila učestalost lažiranja podataka i ometanja signala.

Prema dnevnom redu sastanka u Kelnu, razgovaraće se o kratkoročnim i dugoročnim rešenjima, uključujući i diskusiju o tome koje tehnologije zaštite postoje i kako se odmah mogu primeniti. Poteškoću bi moglo da predstavlja iznalaženje koordinisanog pristupa koji je prihvatljiv za regulatore i isplativ za avio-kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...