nakon gubitka 250 milijardi dolara svetski lider u proizvodnji čipova najavljuje oporavak

Bafet uložio u tajvanski TSMS, akcije odmah počele da rastu

BerzaInvesticijeSvetVesti

15.11.2022 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bafet uložio u tajvanski TSMS, akcije odmah počele da rastu Bafet uložio u tajvanski TSMS, akcije odmah počele da rastu
Berkshire Hathaway, investicioni fond Vorena Bafeta (Warren Buffett) preuzeo je udeo vredan pet milijardi dolara u Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), što je znak... Bafet uložio u tajvanski TSMS, akcije odmah počele da rastu

Berkshire Hathaway, investicioni fond Vorena Bafeta (Warren Buffett) preuzeo je udeo vredan pet milijardi dolara u Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), što je znak da legendarni investitor misli da je vodeći svetski proizvođač čipova dostigao dno nakon rasprodaje više od 250 milijardi dolara i da je došao trenutak oporavka. Po njegovoj kupovini vrednost akcija počela je da raste.

Bafetova kompanija stekla je oko 60 miliona američkih depozitnih priznanica u TSMC-u u tri meseca koja su se završila 30. septembra, navodi Bloomberg.

Tajvanska kompanija proizvodi poluprovodnike za klijente kao što su Nvidia i Qualcomm i ekskluzivni je dobavljač za Apple. Istovremeno, Apple ostaje najvredniji pojedinačni holding u Berkshireovom portfelju.

Pod pretpostavkom da je Bafet kupio TSMC-ove hartije od vrednosti po prosečnoj ceni za treći kvartal, stečeni udeo bi ga koštao 5,1 milijardu dolara. Trenutno se trguju po 72,80 dolara. Akcije TSMC-a porasle su za čak 9,4 odsto na Tajvanu nakon obelodanjivanja ove vesti, što je najveći rast u toku jednog dana u više od dve godine.

Bafet ima 92 godine i dugo se klonio tehnološke industrije, tvrdeći da ne želi da ulaže u poslove koje nije u potpunosti razumeo. Međutim, taj stav se promenio poslednjih godina i on je sve veći deo investicija svoje kompanije posvetio tehnološkom sektoru.

Proizvodnja čipova je segment koji obećava održivi rast u narednim godinama, jer je od suštinskog značaja za ekspanziju industrija u nastajanju, kao što su proizvodnja samovozećih i električnih automobila ili veštačka inteligencija i povezivanje kućnih aplikacija.

Proširenje usluga u računarskom oblaku takođe obećava da će doneti više porudžbina za silicijumske poluprovodnike koji se ugrađuju u ogromne centre podataka.

TSMC, koji je preuzeo vodeću globalnu ulogu u proizvodnji čipova od američkog Intela, takođe se pojavljuje kao strateški vitalan igrač u vreme kada su se SAD i Kina sukobile oko liderstva u globalnoj tehnološkoj industriji.

Najvrednija kompanija na Tajvanu ima proizvodnu snagu da napravi najnaprednije čipove na svetu, što je ključno za unapređenje budućih komercijalnih industrija svake nacije, poput električnih vozila i veštačke inteligencije, ali i za snabdevanje njihovih vojnih i sajber odbrambenih ambicija. SAD su uvele sankcije za vrhunske čipove za kineske kupce.

Akcije TSMC na Tajvanu pale su za 28 odsto ove godine, pošto je potražnja za čipovima usporila zbog ekonomske krize. Kompanija je u oktobru saopštila da je zapravo smanjila kapitalnu potrošnju na oko 36 milijardi dolara ove godine, što bi i dalje bilo rekordno, u odnosu na najmanje 40 milijardi dolara planiranih ranije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...