Vrednost akcija tehnološke kompanije pala za 3,3 odsto

Apple odustaje od povećavanja proizvodnje modela iPhone 14

Hi-techLifestylePoslovanjeSvetVesti

28.9.2022 20:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Apple odustaje od povećavanja proizvodnje modela iPhone 14 Apple odustaje od povećavanja proizvodnje modela iPhone 14
Rukovodioci kompanije Apple odlučili su da ove godine odustanu od plana povećanja proizvodnje novog modela iPhone telefona nakon što je potražnja za ovim uređajem... Apple odustaje od povećavanja proizvodnje modela iPhone 14

Rukovodioci kompanije Apple odlučili su da ove godine odustanu od plana povećanja proizvodnje novog modela iPhone telefona nakon što je potražnja za ovim uređajem bila ispod očekivane, navode dobro obavešteni izvori.

Iz kompanija Cupertino, proizvođača elektronike iz Kalifornije, dobavljačima je saopšteno da potraživanja za drugu polovinu godine, kada su u pitanju delovi za spajanje iPhone 14 telefona, smanje za oko šest miliona jedinica, navode za Bloomberg anonimni izvori. Umesto toga, cilj kompanije će biti da proizvede 90 miliona slušalica u istom periodu, što je otprilike ista količina kao prošle godine i u skladu sa prognozama koje je tehnološki gigant objavio ovog leta.

Potražnja za skupljim iPhone 14 modelima je jača u odnosu na jeftinije verzije uređaja, kažu neki od izvora. Zbog toga neki od dobavljača kompanije Apple prebacuju proizvodnju sa povoljnijih na premium modele.

Vrednost akcija kompanije Apple pala je za čak 3,3 odsto pre otvaranja berze. Fjučersi američkih berzanskih indeksa takođe su zabeležili pad vrednosti ove nakon vesti, pri čemu su ugovori u Nasdaq 100 indeksu izgubili čak 1,5 odsto.

Najvažniji proizvođač čipova u Tajpeju — Taiwan Semiconductor Manufacturing — izgubio je 2,2 odsto vrednosti, a Hon Hai Precision Industry, najveći proizvođač iPhone telefona, beleži pad od 2,9 odsto. Vrednost kompanije ASML Holding NV, proizvođača napredne opreme za proizvodnju čipova, u Amsterdamu je pala za 3,2 odsto.

Kompanija Apple je povećala projekcije prodaje u nedeljama koje su prethodile predstavljanju iPhone 14 modela, a neki od dobavljača tehnološkog giganta počeli su da se pripremaju za povećanje porudžbina od sedam odsto.

Globalna potražnja za ličnom elektronikom takođe je potisnuta rastućom inflacijom, strahovima od recesije i poremećajima u nabavnim lancima koje je uzrokovao rat u Ukrajini. Očekuje se da će se tržište pametnih telefona ove godine smanjiti za 6,5 odsto, na 1,27 milijardi jedinica, navode iz kompanije za praćenje tržišta IDC.

  • Milovan94

    28.9.2022 #1 Author

    Ne mogu da verujem da je do toga došlo

    Odgovori

  • kaćica

    28.9.2022 #2 Author

    Pametno svi isto rade.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    29.9.2022 #3 Author

    Recesija i inflacija utiču na potrošnju pa i na kupovinu novih tipova mobilnih telefona.

    Odgovori

  • MAJA

    29.9.2022 #4 Author

    Eto skoro za ne verovati

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.9.2022 #5 Author

    Po ovome se vidi koliko je sve rizicno na trzistu…

    Odgovori

  • Maša

    2.10.2022 #6 Author

    Neka ko da kupuje 😂

    Odgovori

  • LUKA

    2.10.2022 #7 Author

    I ovo se desava

    Odgovori

  • NINICA

    31.1.2023 #8 Author

    Baš čudno iskreno, previsoke su cene generalno.

    Odgovori

  • NINICA

    31.1.2023 #9 Author

    Zaista i jeste tako, jako malo na stanju ima Iphon 14 pa na gore

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...