Nemački finansijski regulator oštro kritikovan zbog umešanosti u Wirecard skandal

BaFin raskida veze sa bankarskim lobijem

BankeNovacSvetVesti

24.11.2021 19:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BaFin raskida veze sa bankarskim lobijem BaFin raskida veze sa bankarskim lobijem
Nemački finansijski regulator BaFin rešen je da prekine sve veze sa bankarskim lobistima, te da bude siguran da i nakon umešanosti u Wirecard skandal... BaFin raskida veze sa bankarskim lobijem

Nemački finansijski regulator BaFin rešen je da prekine sve veze sa bankarskim lobistima, te da bude siguran da i nakon umešanosti u Wirecard skandal neće prihvatati naloge ministra finansija u skladu sa zakonom koji je predložio Brisel.

Nacrt zakona treba da spreči bankarske supervizore u Evropskoj uniji (EU) da traže i dobijaju uputstva, ili se nađu pod uticajem bilo kog eksternog tela, uključujući kompanije čije poslovanje regulišu i vladine agencije. Zakon bi, takođe, trebalo da pooštri pravila vezana za trgovinu akcijama kompanija koje nadzire.

Provizije se u Nemačkoj pomno prate, a BaFin je bio izložen oštrim kritikama zbog umešanosti u skandal kompanije Wirecard, finansijske grupe koja se urušila 2020. godine nakon što je otkrivena njena „višeslojna“ prevara, izveštava Financial Times.

Evropska agencija za hartije od vrednosti i berze prošle godine je pokrenula pitanja vezana za nezavisnost regulatora BaFin od političkih odluka, ukazujući na činjenicu da je on obaveštavao Ministarstvo finansija o svom radu pre nego što je preuzimao konkretne akcije.

U izveštaju agencije se takođe ističe da su neki zaposleni BaFin-a smatrali trgovinu Wirecard akcijama “zabrinjavajućom”. Mere koje sada predlaže Brisel deo su zakona o bankama koje je predložila Evropska komisija (EK) kako bi povećala nadzor finansija u EU.

BaFin ima tri predstavnika finansijske industrije u administrativnom savetu od 17 članova koji nadgledaju njegovo poslovanje i donose odluke o njegovom budžetu. On, takođe, ima i odvojeni savetodavni odbor za predstavnike industrije.

Ovi predstavnici će, verovatno, napustiti odbor zbog planova Brisela. S duge strane, nemački ministar finansija veruje da nacrt zakona ne zahteva novu pravnu postavku BaFin-a, navodi osoba upoznata sa temom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...