kompanije i dobavljači i dalje se bore da zadovolje sve veće zahteve tržišta

Bajden interveniše da bi ojačala američka proizvodnja

SvetVesti

17.7.2021 16:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bajden interveniše da bi ojačala američka proizvodnja Bajden interveniše da bi ojačala američka proizvodnja
Američka proizvodnja opala je u junu za 0,1 odsto, jer je globalna nestašica poluprovodnika omela američku proizvodnju, ističu američke federalne rezerve (FED), a prenosi... Bajden interveniše da bi ojačala američka proizvodnja

Američka proizvodnja opala je u junu za 0,1 odsto, jer je globalna nestašica poluprovodnika omela američku proizvodnju, ističu američke federalne rezerve (FED), a prenosi Capital.

Prema mesečnom izveštaju FED-a, proizvodnja je opala za 0,8 procenta u odnosu na nivo pre pandemije. Niža proizvodnja motornih vozila i delova imala je veliki uticaj na ukupnu proizvodnju i opala je za 6,6 odsto.

Proizvođači automobila u SAD i Kanadi poslednih meseci su privremeno zatvorili pogone zbog stalne nestašice mikročipova. Nestašica se pripisuje bržem oporavku SAD od pandemije Covid-19, oscilirajućim američkim prognozama auto-proizvodnje i globalnim lancima snabdevanja, koja su američka preduzeća pogodila više od njihovih inostranih kolega. Ne računajući proizvodnju vozila i delova, industrijska proizvodnja je u junu porasla za 0,4 odsto, nakon što je u maju porasla za 0,7 procenta, navodi FED.

„Proizvodnja komunalnih usluga porasla je za 2,7 procenata, što odražava povećanu potražnju za klima uređajima, jer je veći deo zemlje u junu doživeo toplotni talas“, navodi FED u svom izveštaju.

Rudarstvo svetla tačka

Indeks rudarstva porastao je za 1,4 odsto, dok je proizvodnja nemetalnih mineralnih proizvoda, električne opreme, uređaja i komponenata opala za više od jednog procenta.

„Korišćenje proizvodnih kapaciteta opalo je za 0,1 odsto u junu na 75,3 procenta“, navodi se u izveštaju.
„Operativna stopa za rudarstvo porasla je za 1,1 na 76,7 odsto, dok je operativna stopa za komunalne usluge porasla za 1,8 na 74,5 procenata. Stope za sva tri sektora ostale su ispod svojih dugoročnih proseka.“, navodi se u izveštaju Fed-a.

Predsedavajući član odbora poslovnog istraživanja Instituta za upravljanje snabdevanjem Timoti Fjor (Timothy Fiore), istakao je da se kompanije i dobavljači i dalje bore da zadovolje sve veće zahteve tržišta.

Bajden ojačava domaću proizvodnju

Nedostatak poluprovodnika uticao je na napore američkog predsednika Džoa Bajdena (Joea Bidena), da ojača domaću proizvodnju usled nedostataka u isporuci komponenata. Bajden se obavezao da će povećati poluprovodničku infrastrukturu u SAD.

Analitičari predviđaju da će globalna prodaja poluprovodnika porasti za 26 odsto ove godine, u odnosu na porast od 10 procenata prošle godine, piše Capital.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...