SAD dobile vojni budžet za 2022. godinu

Bajden potpisao 770 milijardi dolara potrošnje za odbranu

SvetVesti

28.12.2021 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bajden potpisao 770 milijardi dolara potrošnje za odbranu Bajden potpisao 770 milijardi dolara potrošnje za odbranu
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je budžet za nacionalnu odbranu u formi zakona (NDAA), za fiskalnu 2022. godinu, koji predviđa 770 milijardi... Bajden potpisao 770 milijardi dolara potrošnje za odbranu

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je budžet za nacionalnu odbranu u formi zakona (NDAA), za fiskalnu 2022. godinu, koji predviđa 770 milijardi dolara potrošnje za odbranu, saopštila je Bela kuća.

Ranije ovog meseca, Senat i Predstavnički dom velikom većinom su glasali za nacrt zakona o odbrani, kojim se utvrđuje politika Ministarstva odbrane uz snažnu podršku demokrata i republikanaca, prenosi Reuters.

„Zakon pruža vitalne koristi i poboljšava pristup pravdi za vojno osoblje i njihove porodice i uključuje ključne organe vlasti za podršku nacionalnoj odbrani naše zemlje“, naveo je Bajden u izjavi nakon potpisivanja zakona.

Široki krug industrije i drugih sektora pažljivo prati NDAA, jer je to jedan od malog broja velikih zakona koji se bavi najširim spektrom pitanja. NDAA postaje zakon svake godine poslednjih šest decenija. Zakonom je predviđeno oko pet odsto više vojne potrošnje nego prošle fiskalne godine.

NDAA za 2022. godinu predstavlja kompromis nakon intenzivnih pregovora između demokrata i republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu, pošto su bili zaustavljeni sporovima oko politike Kine i Rusije. Budžet uključuje povećanje plata za vojnike od 2,7 odsto i više kupovine aviona i mornaričkih brodova, pored strategija za suočavanje sa geopolitičkim pretanjama, posebno sa Rusijom i Kinom.

NDAA uključuje 300 miliona dolara za Inicijativu bezbednosne pomoći Ukrajini, koja pruža podršku ukrajinskim oružanim snagama, četiri milijarde dolara za Evropsku odbrambenu inicijativu i 150 miliona dolara za saradnju u oblasti Baltika.

Što se tiče Kine, budžet uključuje 7,1 milijardu dolara za Pacifičku inicijativu za odvraćanje i izjavu o podršci Kongresa odbrani Tajvana, kao i za zabranu Ministarstvu odbrene da nabavlja proizvode stvorene prinudnim radom u kineskom regionu Sinđan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...