EVROPSKA ENERGETSKA BUDUĆNOST NA PREKRETNICI

Bajden protiv izgradnje Severnog toka 2, Putin kaže da je mešanje SAD „prilično primitivno“

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

17.2.2021 18:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden protiv izgradnje Severnog toka 2, Putin kaže da je mešanje SAD „prilično primitivno“ Bajden protiv izgradnje Severnog toka 2, Putin kaže da je mešanje SAD „prilično primitivno“
Američka administracija poslala je signal evropskim partnerima da je spremna da razgovara o sankcijama zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2 (ST2). Istovremeno, američki predsednik... Bajden protiv izgradnje Severnog toka 2, Putin kaže da je mešanje SAD „prilično primitivno“

Američka administracija poslala je signal evropskim partnerima da je spremna da razgovara o sankcijama zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2 (ST2). Istovremeno, američki predsednik Džo Bajden veruje da je pomenuti projekat loš za Evropu, a ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je mešanje SAD „prilično primitivno“.

Bajden ostaje protiv izgradnje „kontroverznog ruskog gasovoda“, kako prenosi Up Stream, dok njegova administracija teži pregovorima sa članicama EU, pre svih Nemačkom o potencijalnim daljim sankcijama. Ovaj rusko-evropski projekat već je pogođen američkim sankcijama, a predstavnica Bele kuće za medije Džen Psaki navela je da su „sankcije protiv ST2 samo jedan od mnogih važnih alata za osiguranje energetske sigurnosti“.

Psaki je dodala da će Vašington „sve to uličiti u partnerstvu sa saveznicima i partnerima“ i da se stav američke administracije prema ST2 nije promenio. „Predsednik Bajden jasno je rekao da je ST2 loš posao. On deli Evropu i izlaže Ukrajinu i centralnu Evropu ruskim manipulacijama, protivno sopstvenim energetskim i bezbednosnim ciljevima Evrope“, izjavila je Psaki.

Foto: Tanjug/AP

Nju su novinari pitali o ST2 nakon nedavnih izveštaja nemačkih medija o navodnim razgovorima Bele kuće, nemačkih saveznih vlasti i predstavnika EU o potencijalnom ublažavanju stava Vašingtona prema pomenutom projektu. Iz nemačkog saveznog Ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku rečeno je za rusku agensiju TASS da su razgovori nemačke vlade sa njenim partnerima „poverljivi“.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da napadi na gasovod ST2 predstavljaju pokušaj da se Rusija prisili da plati za geopolitički projekat Zapada u Ukrajini. „Zašto se sve vrti oko ST2? Oni žele da dovedu Rusiju do toga da plati za njihov geopolitički projekat u Ukrajini“, rekao je Putin na video-sastanku sa liderima poslaničkih grupa u Državnoj dumi. Prema njegovim rečima, sve to je „prilično primitivno“, prenosi TASS. „ Odavno to shvatamo. Takav je svet u kome živimo“, rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP

Radovi u teritorijalnim vodama Danske kroz koje prolazi trasa ST2 trebalo bi da budu poslednja faza postavljanja gasovodnih cevi, a prema planu taj posao će biti izveden uz pomoć ruskih brodova „Akademik Čerski“ i „Fortuna“, koji čekaju proleće da se umiri uzburkano Severno more. Prema navodima RT, koji se poziva na izvore iz Gazproma, Francuska je predložila Nemačkoj da suspenduje izgradnju ST2, a istovremeno je povećala kupovinu ruskog gasa za 50 odsto.

Nemački eksperti se nadaju da bi američki državni sekretar Entoni Blinken mogao doneti svež pristup u rešavanju problema ST2. On je još kao student prava osamdesetih godina prošlog veka napisao knjigu „Saveznici protiv saveznika, Amerika, Evropa i Sibirska gasna kriza“, o tadašnjem nesporazumu Evrope i Amerike povodom gasifikacije Evrope sibirskim gasom.

Prema oceni Financial Timesa, istorija se ponavlja, a od Blinkena može da se očekuje potencijalno rešenje problema, jer je u pomenutoj knjizi iz 1987. zagovarao tezu da je važnije da Vašington neguje saveznike, nego da diktira njihove ekonomske odnose sa Moskvom.

Foto: Pixabay.com

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je krajem 2019. kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija. Američki Senat uključio je u julu 2020. sankcije protiv rusko-nemačkog projekta izgradnje gasovoda ST2 u nacrt budžeta nacionalne odbrane, a to je učinjeno i u decembru.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...