poruka američkog predsednika nakon sastanka u varšavi

Bajden: SAD će braniti NATO teritoriju, to je „sveta obaveza“

SvetVesti

26.3.2022 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Bajden: SAD će braniti NATO teritoriju, to je „sveta obaveza“ Bajden: SAD će braniti NATO teritoriju, to je „sveta obaveza“
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) sastao se sa ukrajinskim ministrima odbrane i spoljnih poslova, kao i sa predsednikom Poljske Anžejom Dudom (Andrzej Duda),... Bajden: SAD će braniti NATO teritoriju, to je „sveta obaveza“

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) sastao se sa ukrajinskim ministrima odbrane i spoljnih poslova, kao i sa predsednikom Poljske Anžejom Dudom (Andrzej Duda), koga je uverio da je zavet SAD da će braniti teritoriju NATO-a „sveta obaveza“.

Komentar je usledio nakon sastanka dvojice predsednika u subotu u Varšavi, zemlji koja se suočila sa upozorenjima Moskve zbog slanja vojne pomoći Ukrajini, a koja se graniči sa Belorusijom, ključnim saveznikom Rusije. „Shvatamo Član 5 kao svetu obavezu“, rekao je Bajden, misleći na klauzulu o međusobnoj odbrani NATO-a.

Bajden je najavio da će do kraja dana održati glavni govor o naporima SAD i saveznika da pomognu Ukrajini i da se suprotstave Rusiji.

Rusija se oslanja na „neselektivno“ bombardovanje nakon velikih gubitaka trupa u mesecu nakon invazije, saopštila je Velika Britanija, prenosi Bloomberg.

Ruska vojska je saopštila da se fokusira na preuzimanje potpune kontrole nad ukrajinskim istočnim Donbasom, što je signal da Kremlj možda odustaje od ambicioznijih vojnih dobitaka nakon mesec dana borbi.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija predstavile su sporazum da pomognu Evropi u odvikavanju od uvoza ruskog goriva. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je SAD i EU da imaju za cilj da „unište“ Rusiju kroz „hibridni rat, totalni rat“.

  • Vojislav

    26.3.2022 #1 Author

    ostaje samo da se vidi da li ce i kako narod EU da se navikne na to odvikavanje od ruskog gasa i privikavanje na mnooogo vece cene svega

    Odgovori

  • ZVE84

    26.3.2022 #2 Author

    Od čega i od koga se SAD brani???

    Odgovori

  • IVAN

    26.3.2022 #4 Author

    Videcemo i to cudo

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.3.2022 #6 Author

    Amerika preti,solidarise se a gura ostale zemlje u propast…

    Odgovori

  • GAGA

    26.3.2022 #7 Author

    „Branice“ oni tudje teritorijje, sigurno

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    27.3.2022 #8 Author

    Bajden najgori predsednik SAD ikad!

    Odgovori

  • MAJALG

    27.3.2022 #10 Author

    Nazalost USA se krije iza lazne price o nekoj demokratiji i slobodi, a oni su ti koji su najveci teroristi 20. I 21. Veka.

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    27.3.2022 #11 Author

    Prokleto je sveto!

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #12 Author

    Bajden zaista više ne zna šta priča!!!

    Odgovori

  • MARIJANA

    27.3.2022 #13 Author

    Muka mi je od ovog coveka

    Odgovori

  • DANIJELA

    27.3.2022 #14 Author

    Svaki rat do sada su oni zakuvali direktno ili indirektno. Strasno!

    Odgovori

  • STRELAC

    27.3.2022 #16 Author

    Ko je gledao Putinov intervju koji je dao CNN-u pre neko dan mogao je sve da razume.Covek prica povezano,smisleno,nema tikove,smiren je i lucidan,sve sto ovaj nije.Ko god misi da Putin ne zna sta radi vara se,sve je ovo planirano do detalja.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    28.3.2022 #17 Author

    sram ga bilo izigravaju mirovnjake a ubijaju ljude širom sveta, ginu ljudi zbog njihove sile

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...