evropska unija i velika britanija nisu zabranile uvoz

Nema sankcija za dijamante iz Rusije

LuksuzSvetZanimljivosti

26.3.2022 11:31 Autor: Miljan Paunović 22

Nema sankcija za dijamante iz Rusije Nema sankcija za dijamante iz Rusije
Rat u Ukrajini zatalasao je skoro sva svetska tržišta, iz dana u dan se menjaju prognoze ekonomija za ovu godinu, a jedna od retkih... Nema sankcija za dijamante iz Rusije

Rat u Ukrajini zatalasao je skoro sva svetska tržišta, iz dana u dan se menjaju prognoze ekonomija za ovu godinu, a jedna od retkih industrija koja za sada ne posustaje je dijamantska. Ipak, uvođenje rublje od strane Rusije kao sredstvo plaćanja iz inostranstva, može donekle da utiče i na ovo tržište.

Naime, druga po veličini indijska agencija za rejting istakla je da neke kompanije koje se bave poslovima sa brušenim dijamantima (CPD) razmišljaju o alternativnom mehanizmu plaćanja rupija-rublja kako bi olakšale trgovinu u bliskoj budućnosti.

Očekuje se da će se izvoz indijske CPD industrije smanjiti na 22,5 do 23 milijarde dolara u godini koja se završava marta 2023. ili da će doći do smanjenja do šest odsto zbog poremećaja u snabdevanju. Kompanija Alrosa, koju kontroliše Rusija, snabdeva skoro 30 odsto svetskih sirovih dijamanata i važan je izvor uvoza sirovih dijamanata za Indiju, piše Capital.com.

Očekuje se da će cene sirovih dijamanata ostati stabilne u periodu 2022–2023. godine, bez većeg povećanja proizvodnje sirovih dijamanata u naredne dve godine, prema indijskoj agenciji za kreditni rejting ICRA Limited.

Prošle nedelje, Sjedinjene Američke Države su zabranile uvoz ruskih dijamanata, ali stručnjaci smatraju da ta akcija nije dovoljna da zaustavi priliv dragog kamenja iz te evroazijske zemlje jer njeno drago kamenje ne ulazi direktno na američko tržište. Rusija uglavnom izvozi neobrađene dijamante, a Indija, koja prerađuje 90 odsto svetskog dragog kamenja, je njeno glavno direktno tržište.

Dijamant
Foto: Pixabay.com

Analitičari iz ove oblasti predviđali su pre početka krize u Ukrajini da će tržište dijamanata biti snažno tokom prve polovine 2022. godine, i da će ga karakterisati rast u svim segmentima, navedeno je u globalnom izveštaju Bain & Company „Globalna industrija dijamanta 2021-22“, piše Guardian.

U izveštaju se takođe navodi da se očekuje da će proizvodnja dostići 120 i više miliona karata 2022. godine, ali je malo verovatno da će ponoviti pretpandemijske nivoe u narednih pet godina. Najveća kratkoročna pretnja su novi sojevi korona virusa koji bi mogli ponovo da poremete proizvodnju i logistiku, ali i sukobi u Ukrajini. Veliki novi projekti nisu najavljeni, a ulaganja u istraživanja su ograničena, tako da će rast proizvodnje verovatno ostati na jedan do dva odsto godišnje tokom naredne polovine ove decenije.

Komentarišući rast, u izveštaju se navodi da se u tom slučaju pojavljuju dva moguća scenarija: „nastavak oporavka“ i „kratkoročno prilagođavanje“. U scenariju kontinuiranog oporavka, očekuje se da će SAD i Kina nastaviti sa održivim zamahom rasta, dok se drugi regioni vraćaju na nivoe pre pandemije, uz podršku uspešnih programa vakcinacije, ograničenih karantina i nastavka međuregionalnih putovanja. U ovom scenariju, očekuje se da će prodaja dijamantskog nakita nastaviti da cveta“, piše Economic Times.

Foto: Pixabay.com

Da se situacija na ovom tržištu za sada neće promentii, ukazuje i to što Velika Britanije nije zabranila uvoz ruskih dijamanata, kao ni Evropska unija.

Prema rečima stručnjaka u industriji Martina Rapaporta protok dijamanata iz Rusije u Indiju, te potom u Ameriku, nastaviće se neometano, i sankcije neće zaustaviti ruske dijamante.

Najskuplji dijamanti u 2022. godini

Najdragoceniji među dragim kamenjem su dijamanti. Njihova cena zavisi od niza faktora, kao što su broj reflektujućih ivica, boja, čistoća, težina i istorijski i kulturni značaj. Zbog te cene su uglavnom dostupni milionerima ili institucijama.

The Heart of Eternity je najjeftiniji među najskupljim dijamantima, poreklom je iz Južne Afrike, ima 27 karata i košta 16 miliona dolara. The Perfect Pink Diamond vredi oko 23 miliona dolara, tu je i The Blue Moon of Josephine Diamond čija je vrednost procenjena na 48 miliona dolara, piše Beautifullife.info.

Među tri najskuplja dijamanta na svetu našli su se: De Beers Centenary Diamond, 273 karata, 100 miliona dolara, ispred njega je The Hope Diamond, od 45 karata i cenom od „samo“ 350 miliona dolara, a na prvom mestu je The Cullinan Diamond, koji se nalazi na kruni britanske kraljice Elizabete II i vredi 400 miliona dolara.

Neprocenjive vrednosti su dijamanti The Sancy Diamond koji se nalazi u pariskom Luvru i još jedan u vlasništvu britanske krune – čuveni Koh-i-Noor.

  • ZVE84

    26.3.2022 #1 Author

    Ha ha! Pa naravno da nije zabranjen uvoz! Pametnom dovoljno da shvati…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    26.3.2022 #2 Author

    ovo je prava slika velikih licimernih sila

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    26.3.2022 #3 Author

    I luksuzna roba je izuzeta, pitam se zašto…

    Odgovori

  • JANA

    26.3.2022 #4 Author

    Znaci za luksuzne dijamnate nema sankcija ,zanimljivo …

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    26.3.2022 #5 Author

    Mora gospoda neometano da živi ….

    Odgovori

  • IVAN

    26.3.2022 #6 Author

    Hahaha..bas zanimljivo pa vi vidite dokle smo dogurali.

    Odgovori

  • IVAN

    26.3.2022 #7 Author

    Licemerni.sad su pokazali pravo lice ali to se i ocekivalo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.3.2022 #8 Author

    Nista iznenadjujuce…

    Odgovori

  • MARA

    27.3.2022 #9 Author

    Naravno da nema, ne isplati se.

    Odgovori

  • MAJALG

    27.3.2022 #11 Author

    Sasvim ocekivano, ali jednostavno takvo je stanje, sve se radi da ne naruse svoj mir a Ukrajina i dalje kao zamorce najvise ispasta za njihovu borbu protiv Rusije.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #13 Author

    Pa niša se drugo i nije očekivalo.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #14 Author

    Ipak su dijamanti nešto više…

    Odgovori

  • MARE

    27.3.2022 #15 Author

    Nece ugroziti sebe zarad covecnosti

    Odgovori

  • STRELAC

    27.3.2022 #16 Author

    Ipak su dijamanti vazniji od tamo neke Ukrajine!

    Odgovori

  • BRANA19

    28.3.2022 #17 Author

    Ocekivalo se …

    Odgovori

  • Anna

    28.3.2022 #18 Author

    Ništa novo. Uvek je bilo licemerja kad je novac u pitanju.

    Odgovori

  • IRINA

    29.3.2022 #19 Author

    Bilo je za očekivati

    Odgovori

  • TINA

    29.3.2022 #20 Author

    Tako valjda treba da bude

    Odgovori

  • STRAHINJA

    30.3.2022 #21 Author

    Vrlo razumljivo

    Odgovori

  • kaćica

    11.4.2022 #22 Author

    Kad su dijamanti u pitanju onda moze sve.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...