Britanska monetarna institucija obavila osam aukcija nakon septembarske intervencije

Banka Engleske povećava dnevni otkup državnih obveznica

BankeNovacVesti

10.10.2022 16:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banka Engleske povećava dnevni otkup državnih obveznica Banka Engleske povećava dnevni otkup državnih obveznica
Banka Engleske spremna je da poveća dnevni otkup britanskih državnih obveznica kako bi osigurala da ima dovoljno kapaciteta pre nego što se šema kupovine... Banka Engleske povećava dnevni otkup državnih obveznica

Banka Engleske spremna je da poveća dnevni otkup britanskih državnih obveznica kako bi osigurala da ima dovoljno kapaciteta pre nego što se šema kupovine vredne 65 milijardi funti privede kraju.

Banka Engleske je obavila osam dnevnih aukcija nakon prošlomesečne intervencije, nudeći da otkupi obveznice sa niskim rizikom i niskim prinosima u vrednosti od 40 milijardi funti, ali je otkupila samo obveznice vredne pet milijardi funti, piše Financial Times.

U saopštenju centralne banke navodi se da je ova institucija “spremna da iskoristi sav neiskorišćeni kapacitet da poveća maksimalnu veličinu preostalih pet aukcija iznad trenutnog nivoa od pet milijardi funti na svakoj aukciji ”.

Prošlog meseca Banka Engleske je intervenisala na tržištu obveznica jer su penzioni fondovi i firme iz industrije za upravljanje sredstvima uputili monetarnoj instituciji molbu za stabilizaciju tržišta nakon bure koju je uzrokovala izjava kancelara Kvasija Kvartenga (Kwasi Kwarteng).

Britanska centralna banka je intervenciju opravdala kao način “da se obnovi funkcionisanje trgovanja dugoročnim obveznicama i smanje rizici da se kriza proširi i na uslove kreditiranja za britanska domaćinstva i biznise”.

Banka je takođe predstavila privremeni prošireni ugovor o ponovnom otkupu, koji bi „omogućio bankama da pomognu da se ublaže pritisci na likvidnost sa kojima se suočavaju njihovi klijenti LDI fondova kroz operacije osiguranja likvidnosti“. Ugovor će važiti do kraja ove nedelje.

  • SUNCOKRET

    11.10.2022 #1 Author

    Svi monetarni sistemi su u potpunosti poljuljani pa i engleski.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...