Rusko regulatorno telo polako prilagođava tržište

Banka Rusije testira usluge povezane sa kriptovalutama

SvetU fokusuVesti

13.5.2021 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Rusije testira usluge povezane sa kriptovalutama Banka Rusije testira usluge povezane sa kriptovalutama
Ruska centralna banka je tokom 2020. godine ispitivala tri blokčejn tehnologije koje omogućavaju transakcije kriptovaluta, u regulatornom okruženju. Na sajtu same Banke navodi se... Banka Rusije testira usluge povezane sa kriptovalutama

Ruska centralna banka je tokom 2020. godine ispitivala tri blokčejn tehnologije koje omogućavaju transakcije kriptovaluta, u regulatornom okruženju.

Na sajtu same Banke navodi se da je ona primila desetine zahteva za odobravanje različitih finansijskih usluga u segmentu digitalne imovine otkako je stvorila zatvoreno regulatorno okruženje pre tri godine. Navodi se da je, od početka inicijative, preko 70 subjekata, uključujući finansijske institucije i fintech kompanije, zatražilo od regulatora da testira njihove nove proizvode, usluge, tehnologije i poslovne modele.

Izveštaj Ruske centralne banke za 2020. godinu otkriva da je ona prošle godine testirala tri kripto platforme. Centralna banka ispitivala je platforme za rudarenje kriptovaluta, sistem plaćanja različite robe kriptovalutama, kao i platformu za investiranje u digitalnu imovinu.

Detalji o rezultatima ovog testiranja još uvek nisu objavljeni, ali u slučaju pozitivnog ishoda, očekuje se da će Banka Rusije predstaviti integraciju u pravni okvir koji uređuje ruski finansijski sektor.

Banka Rusije u prošlosti se protivila legalizaciji kriptovaluta u Rusiji, ali je dozvolila kriptorudarstvo, sve dok se digitalni tokeni prodaju van ruskih granica. Zakonom o digitalnoj imovini koji je stupio na snagu u januaru, tokeni su sada priznati i regulisani kao vlasništvo.

Navodi se da Rusi ne mogu da koriste kriptovalute za plaćanja, vladini službenici ne smeju da poseduju digitalni novac, a investicije su ograničene za obične građane. Početkom godine, „nekvalifikovani“ učesnici na tržištu uveli su godišnji limit od 600.000 rubalja (oko 8.000 USD) za kripto investicije.

Centralna banka trenutno radi na projektu digitalne rublje i očekuje se da će prvi prototip CBDC platforme predstaviti do kraja ove godine, a faza testiranja trebalo bi da počne 2022. godine, nakon konsultacija sa ruskim finansijskim institucijama u cilju stvaranja valute koja je pogodnija za bankarski sektor.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...