Vlada Velike Britanije osnovala posebnu radnu grupu za kriptovalute

Banke ostaju bez uobičajnog posla, ako građani masovnije pređu na digitalni novac

BankeEUNovacVesti

21.4.2021 20:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banke ostaju bez uobičajnog posla, ako građani masovnije pređu na digitalni novac Banke ostaju bez uobičajnog posla, ako građani masovnije pređu na digitalni novac
Vlada Velike Britanije osnovala je posebnu radnu grupu za bitcoin, a nadležne službe, mada o tome nema zvaničnih potvrda, intenzivno istražuju CBDC tehnologiju, prenosi... Banke ostaju bez uobičajnog posla, ako građani masovnije pređu na digitalni novac

Vlada Velike Britanije osnovala je posebnu radnu grupu za bitcoin, a nadležne službe, mada o tome nema zvaničnih potvrda, intenzivno istražuju CBDC tehnologiju, prenosi Financial Times, uz konstataciju da Britanija očigledno želi da ostvari prednost i ostane na čelu globalnih inovatora.

Članica Odbora za monetarnu politiku Banke Engleske, Silvana Tenreiro, u izjavi za FT, kaže da prelazak na kupovinu putem interneta usled pandemije povećava i troškove gotovine, te da će potražnja za digitalnim plaćanjima samo porasti.

O kriptovalutama sve više se razgovara i u Evropskoj centralnoj banci (ECB), mada postoji velika bojazan o tome da li postoji kompromis između privatnosti i funkcionalnosti, navodi FT i podseća na odluku vlasti Kine da uvedu državni nadzor nad korišćenjem digitalnog novca, koji bi im verovatno omogućio i uvid u finansije građana. ECB želi digitalni evro, ali ne po cenu gubitka privatnosti građana.

„Ono što brine ECB je i kako postupati u slučajevima upotrebe e-valute od strane građana koji nisu iz zemalja, članica EU. Jasno je da će taj evro mnogo više da se koristi van Evrozone“, tvrdi zamenica direktora istraživačkog centra Bruegel Marija Demerzis (Maria Demertzis) u izjavi za FT.

Centralne banke bogatih zemalja žele da istaknu da su njihovi projekti digitalne valute kolaborativni, a ne konkurentni, piše FT i dodaje da niko ne želi promenu sopstvene valute privatnom, koja je van njihove kontrole.

Iza priča o saradnji, kako navode autori FT , „kriju se i moguće prednosti industrijske politike. Britanija, u tom smislu, očigledno želi da bude globalni lider“. Ipak, postoje i određene bojazni. Prema rečima Demerzisove, postoji zabrinutost da bi CBDC mogao potkopati komercijalne banke, jer „ako bi svi imali digitalne evre na depozitu u ECB, izbacili bi sa tržišta veliki segment bankarskog sektora“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...