BEČKA BERZA SLAVI 250 GODINA I danas ima važnu ulogu u prevazilaženju posledica pandemije

BerzaEUNovacVesti

15.1.2021 12:29 Autor: Marko Miladinović 0

BEČKA BERZA SLAVI 250 GODINA I danas ima važnu ulogu u prevazilaženju posledica pandemije BEČKA BERZA SLAVI 250 GODINA I danas ima važnu ulogu u prevazilaženju posledica pandemije
Ova godina će biti u znaku jubileja u austrijskom finansijskom sektoru jer će Bečka berza (Wiener Börse) proslaviti 250. rođendan. Marija Terezija je osnovala... BEČKA BERZA SLAVI 250 GODINA I danas ima važnu ulogu u prevazilaženju posledica pandemije

Ova godina će biti u znaku jubileja u austrijskom finansijskom sektoru jer će Bečka berza (Wiener Börse) proslaviti 250. rođendan.

Marija Terezija je osnovala Bečku berzu još 1771. godine, zbog čega se ona ubraja među najstarije berzanske institucije na svetu.

Prvi dan trgovanja zabeležen je 2. septembra 1771. godine. U početku se trgovalo obveznicama, menicama i devizama. Berzanski posrednici su bili zaduženi za glatko odvijanje trgovanja i dobijali su proviziju za posredovanje u poslovima.

Narodna banka Austrije je bila prvo akcionarsko društvo koje se vrednovalo na berzi 1818. godine. Od maja 1991. godine uveden je austrijski berzanski indeks ATX, a trgovanje se od uvođenja elektronskog sistema poslovanja XETRA 1999. u potpunosti odvija digitalno. Bečka berza je u međuvremenu sklopila ugovore o saradnji sa zemljama centralne i istočne Evrope i time se upustila u međunarodno poslovanje.

Godina jubileja je otvorena čestitkom austrijskog predsednika Aleksandra van der Belena (Alexander Van der Bellen). „Marija Terezija je dovela progresivne umove u Beč, podstakla je privredni život i postavila kamen temeljac za berzu koja i danas ima značajnu ulogu. Preduzećima su sada potrebni hrabrost, sigurnost i, naravno, kapital u prevazilaženju posledica pandemije“, istakao je Van der Belen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...