pojačavaju zaštitu od omikron soja korona virusa

Bela kuća obezbedila Amerikancima 400 miliona maski N95 besplatno

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

19.1.2022 18:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Bela kuća obezbedila Amerikancima 400 miliona maski N95 besplatno Bela kuća obezbedila Amerikancima 400 miliona maski N95 besplatno
Dan nakon što je pokrenula svoju dugo očekivanu veb stranicu za distribuciju miliona kućnih testova na Covid-19, Bela kuća je u sredu saopštila da... Bela kuća obezbedila Amerikancima 400 miliona maski N95 besplatno

Dan nakon što je pokrenula svoju dugo očekivanu veb stranicu za distribuciju miliona kućnih testova na Covid-19, Bela kuća je u sredu saopštila da će Amerikancima besplatno staviti na raspolaganje 400 miliona maski N95.

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je ranije obećao da će maske N95, koje daju bolju zaštitu od običnih platnenih maski, biti na raspolaganju Amerikancima i to besplatno, piše UPI.com.

Ovaj potez je najnoviji korak Bajdenove administracije da „ugasi požar“ izazvan omikron varijantom Covida-19, koji je podstakao dramatičan porast slučajeva širom zemlje i sveta.

Bela kuća je saopštila da će maske doći iz Strateške nacionalne zalihe, koja ima u zalihama oko 750 miliona maski vrste N95.

Saopštenje su objavili NBC News, CNN i The Washington Post.

Maske N95 su napravljene od više slojeva sintetičkog materijala i dizajnirane su da veoma čvrsto prijanjaju oko lica, nosa i usta.

Zvaničnici ovu distribuciju nazivaju najvećim korišćenjem lične zaštitne opreme u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Za razliku od kućnih testova na Covid-19, maske N95 će distribuirati apoteke i zdravstveni centri savezne zajednice širom zemlje.

Koordinator testiranja na Covid-19 iz Bele kuće dr. Tom Inglsbi (Tom Inglesby), rekao je za NBC News da maske N95 pružaju „bolju zaštitu“. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ažurirali su svoje preporuke prošle nedelje i rekli da maske N95 i K95 pružaju najviši nivo zaštite.

„Maske od tkanine su nešto više od ukrasa za lice. Nema mesta za njih u svetlu omikrona“, rekla je nedavno medicinska analitičarka CNN-a dr Leana Ven (Leana Wen).

Zvaničnici kažu da Bajdenova administracija planira da program distribucije maski u potpunosti pokrene do početka februara. Odrasli Amerikanci moći će da dobiju po čak tri maske.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...