Jeftinije i "prljavije" rešenje

Bela kuća odobrava prodaju benzina koji je veći zagađivač od običnog gasa

AutomobiliSvetVesti

12.4.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Bela kuća odobrava prodaju benzina koji je veći zagađivač od običnog gasa Bela kuća odobrava prodaju benzina koji je veći zagađivač od običnog gasa
U pokušaju da spusti visoke cene gasa, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) planira da se okrene energentu koji je potencijalno prljaviji od... Bela kuća odobrava prodaju benzina koji je veći zagađivač od običnog gasa

U pokušaju da spusti visoke cene gasa, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) planira da se okrene energentu koji je potencijalno prljaviji od običnog goriva, saopšteno je u utorak iz Bele kuće. Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) planira da izda hitno izuzeće koje će omogućiti prodaju E15 benzina, koji je zabranjen u većem delu Sjedinjenih Američkih Država u toku letnjih meseci kada je veći rizik za stvaranje smoga.

E15 je vrsta benzina koja se meša sa 15 procenata etanola, goriva koje je biljnog porekla, odnosno biodizela. Ova odluka bi trebalo da uštedi novac Amerikancima i umanji zavisnost od stranih zaliha nafte, jer se etanol može praviti i od kukuruza.

Benzin koji se nalazi u prodaji u SAD uglavnom se meša sa 10 odsto etanola. Zabrana vezana za upotrebu tokom letnjih meseci doneta je 2011. godine i zasniva se na bojazni da bi veći procenat etanola u gorivu mogao da dovede do stvaranja većeg smoga, piše The Verge.

Veća količina etanola mogla bi dalje da dovede i do veće koncentracije zagađivača koji nastaju iz smoga u atmosferi. Ovi zagađivači bi mogli da reaguju sa sunčevom svetlošću i stvore još više smoga.

Osim toga uzgajanje kukuruza za proizvodnju goriva moglo bi da dovede do većih emisija gasova staklene bašte.

EPA će raditi sa administracijama širom zemlje kako bi obezbedila da u toku letnjih meseci upotreba ovog benzina nema značajniji uticaj na kvalitet vazduha, navodi se u dokumentaciji Bele kuće.

Potencijalna ušteda do koje bi upotreba E15 trebalo da dovede još uvek je predmet debate. Kako se navodi u dokumentima Bele kuće, ova vrsta benzina bi korisnicima trebalo da u proseku uštedi 10 centi po galonu.

Međutim, i pored toga što je jeftiniji, etanol daje za trećinu manje energije od benzina. Samim tim, cene na pumpama bi trebalo da budu toliko niske da nadoknade nižu efikasnost goriva koje sadrži veći procenat etanola.

U ovom trenutku E15 nije previše popularan u SAD. Prodaje se na 2.300 benzinskih pumpi u 30 saveznih država, ali to bi moglo da se promeni. U dokumentima koje je predstavila Bjadenova administracija navodi se da EPA “razmatra o dodatnim akcijama pomoću kojih bi E15 mogao da bude u upotrebi tokom čitave godine”.

  • kaćica

    12.4.2022 #1 Author

    Nikad nisu ni bili pametni.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.4.2022 #3 Author

    To je prividno resenje,nista od toga…

    Odgovori

    • SANJA

      13.4.2022 #4 Author

      Kada dodje zuta minuta sve moze

      Odgovori

  • TINA

    13.4.2022 #5 Author

    Kud ce? Sta ce? Sad se moze I sto nije moglo

    Odgovori

  • GINKO

    13.4.2022 #6 Author

    Koliko ce to nesto znaciti je pitanje, na vrlo kratko verovatno.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.4.2022 #7 Author

    Eto toliko o tome koliko su rea
    Lne priče o njihovoj brizi za životnu sredinu.

    Odgovori

  • STRELAC

    13.4.2022 #8 Author

    Tako je to kada drzavu vodi nesposobna i neodgovorna administracija.

    Odgovori

  • GINKO

    13.4.2022 #9 Author

    To je i očekivano, strasno ima li neke pozitivne vesti od njih.

    Odgovori

  • LUKA

    13.4.2022 #10 Author

    Sad sve moze

    Odgovori

  • Maša

    2.10.2022 #11 Author

    “Crna” kuca😂

    Odgovori

  • MARKO7

    2.10.2022 #12 Author

    Sad odjednom sve može….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...