Prestonica ima šansu da do kraja 2022. dostigne broj gostiju iz 2019. godine

Beograd kao turistički grad u rangu Istanbula

BiznisSrbijaTurizamVesti

26.9.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Beograd kao turistički grad u rangu Istanbula Beograd kao turistički grad u rangu Istanbula
Beograd ima šansu da do kraja 2022. dostigne broj gostiju koji su posetili prestonicu tokom 2019. godine, pre pandemije, izjavio je direktor Turističke organizacije... Beograd kao turistički grad u rangu Istanbula

Beograd ima šansu da do kraja 2022. dostigne broj gostiju koji su posetili prestonicu tokom 2019. godine, pre pandemije, izjavio je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

On je za FoNet, povodom obeležavanja Svetskog dana turizma Adi Ciganliji, gde je predstavljena turistička ponuda Ade i brojnih turističkih organizacija i destinacija širom Srbije, rekao kako statistički podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je od januara do jula registrovano oko 1,76 miliona noćenja, a „realno verovatno oko dva miliona“.

„U poređenju Beograda sa evropskim gradovima kojima imaju sličnu ponudu, kapacitete i usluge, mi smo verovatno odmah posle Istanbula, koji se oporavio od krize prouzrokovane Covidom-19“, rekao je Popović.

On je ocenio da je ograničavanje broja letova i uslova putovanja dovelo do toga da izostane veći broj očekivanih gostiju.

„Za sedam meseeci, recimo, imamo nešto manje od 50.000 gostiju iz Kine, a to je manje nego što ih je bilo 2019. godine. Međutim, kad pogledamo kakve su Covid procedure u Kini onda vidite da je to njima veliki problem za putovanje u uslovima pandemije“,rekao je Popović.

Optimizam da bi Beograd u 2022. mogao dostići rezultate iz 2019. godine Popović temelji na činjenici da su tokom avgusta u Beogradu „održana tri svetska prvenstva i sijaset drugih događaja“.

„Videćemo koliko će efekta to imati. Prema prvim procenama za period januar-avgust rezultat će možda biti i približno broju poseta, odnosno noćenja, iz 2019 godine, koja je u celom svetu bila reper uspešnosti u turizmu“, rekao je Popović.

On je naglasio da Beograd trenutno ima 121 hotel, ali i oko 30.000 kreveta u privatnom smeštaju, mada je i mnogo gostiju u „sivoj zoni“ koje turistički poslenici ne uspevaju da registruju.

„Ta siva zona nije karakteristična samo za Beograd već i za neke poznatije, pre svega mediteranske gradove. U svakom slučaju, ljudi u vreme pandemije radije biraju privatni smeštaj nego hotelski“, konstatovao je Popović.

Manifestaciju na Adi Cignaliji kojom je obeležen Svetski dan turizma organizovali su Sekretarijat za privredu Beograda sa nevladinom organizacijom IMPEV i Javno preduzeće Ada Ciganlija, kao domaćini, uz podršku JKP Beogradske pijace i drugih partnera.

Na prostoru Kamen-grada predstavljena je turistička ponuda Zlatibora i zlatiborskog kraja, rezervata Zasavica u kome sve popularniji postaje takozvani glamping – luksuzni kamping turizam. Pored Turističke organizacije Beograda predstavile su se i brojne druge organizacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...