Gejming studio organizovao inovativno istraživanje

Beogradska gejmerska kompanija osnovala naučnu grupu za veštačku inteligenciju

Hi-techInovacijePreduzetnikSrbijaVesti

8.4.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Beogradska gejmerska kompanija osnovala naučnu grupu za veštačku inteligenciju Beogradska gejmerska kompanija osnovala naučnu grupu za veštačku inteligenciju
Beogradski studio Two Desperados u martu je osnovao nezavisnu naučnu grupu koja će istraživati primenu linearne algebre u veštačkoj inteligenciji (AI), ali i ići... Beogradska gejmerska kompanija osnovala naučnu grupu za veštačku inteligenciju

Beogradski studio Two Desperados u martu je osnovao nezavisnu naučnu grupu koja će istraživati primenu linearne algebre u veštačkoj inteligenciji (AI), ali i ići ka napredovanju u polju nauke i u primeni veštačke inteligencije, saopštila je Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA).

Grupu naučnika čine četiri člana – tri doktora matematike (uže stručne oblasti algebre), i jedan doktor elektrotehnike i računarstva. Grupu je, kako je navedeno, okupio prof. dr Zoran Pucanović, a studio takođe i finansira rad ove grupe i njenih istraživača, prenosi Bonitet.

Dodaje se da su članovi AI tima iz ovog studija učestvovali u procesu određivanja teme sa kojom počinje istraživanje. Naglašeno je da će naučnici raditi na ovom projektu 24 meseca.

Kako objašnjava glavni analitičar podataka iz Two Desperados studija, Marko Jevremović, današnji sistemi veštačke inteligencije rade sa velikim podacima, matrice su velike i svaki račun dugo traje.

„Naći način da uradite ‘otprilike’ račun sa milion brojeva za vreme za koje se precizno uradi za hiljadu je velika stvar za neuralne mreže, jer se mogu napraviti veće i brže, koje će raditi na običnim telefonima umesto na superkompjuterima“, istakao je Jevremović.

Veštačka inteligencija sastavni je deo video igara od njihovog nastanka, i pretežno se koristi za poboljšanje iskustva igrača. Ona bi mogla da se primeni na kreativne načine u industriji video igara, a jedna od tih primena obuhvata mehanizme pomoću kojih igrač stiče različita znanja.

U saopštenju je naglašeno da bi naučna zajednica u tom pravcu mogla da pruži svoj doprinos kroz odabir atraktivnih tema za učenje i implementaciju AI u tom procesu.

  • kaćica

    9.4.2022 #1 Author

    Napredujemo u IT svetu.

    Odgovori

  • TASIJA27

    9.4.2022 #2 Author

    Imamo puno pametnih mladih ljudi i kapaciteta da napredujemo u ovom sektoru. Lepo je sto se ljudima pruza mogucnost da pokazu svoje sposobnosti i u svojoj drzavi

    Odgovori

    • DANIJELA

      10.4.2022 #3 Author

      Slazem se. Jako pozitivne vesti i prilike od strane nase omladine.

      Odgovori

  • GOCA BG

    9.4.2022 #4 Author

    Imamo ozbiljne strucnjake..

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    10.4.2022 #5 Author

    Srbija ima ozbiljne mlade strucnjake…svaka cast

    Odgovori

  • DANIJELA

    10.4.2022 #6 Author

    Tako mala a zemlja koja ima jako puno pametnih i inovativnih ljudi. Svaka cast.

    Odgovori

  • VILENJAK

    10.4.2022 #7 Author

    Svaka čast za mlade i ambiciozne ljude! Takvima i treba velika podrška.

    Odgovori

  • LUKA

    10.4.2022 #8 Author

    Odlican projekat I bas ce dugo trajati

    Odgovori

  • BOJANA

    12.4.2022 #9 Author

    Mi imamo mnogo pametne,inteligentne dece,samo treb neko da obrati pažnju i na njih.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    14.4.2022 #10 Author

    veliko bravo za naše mlade obrazovane ljude

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...