Ruski gasovod podelio zapadne saveznike

Berlin zatražio od američkog Kongresa da ne uvodi sankcije za Severni tok 2

InfrastrukturaSvetVesti

29.11.2021 11:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Berlin zatražio od američkog Kongresa da ne uvodi sankcije za Severni tok 2 Berlin zatražio od američkog Kongresa da ne uvodi sankcije za Severni tok 2
Nemačka vlada zatražila je od američkog Kongresa da ne uvodi sankcije za gasovod Severni tok 2, jer bi one mogle da oslabe poverenje u... Berlin zatražio od američkog Kongresa da ne uvodi sankcije za Severni tok 2

Nemačka vlada zatražila je od američkog Kongresa da ne uvodi sankcije za gasovod Severni tok 2, jer bi one mogle da oslabe poverenje u SAD, navedeno je u poverljivom dokumentu koji je nemačka ambasada u Vašingtonu poslala kongresmenima.

Poverljivi dokument je takozvani non-pejper, a objavljen je na američkom portalu Axios, odakle ga je preuzela ruska agencija TASS. U dokumentu je navedeno da je Berlin „odlučan da uspešno sprovede“ ranije postignute bilateralne sporazume od 21. jula u cilju „jačanja energetske bezbednosti Ukrajine i Evrope, kao i sprečavanja Rusije da zloupotrebi gasovod u agresivne političke svrhe“.

Berlin veruje da će „američke sankcije Severnom toku 2 potkopati obaveze koje je preuzela Nemačka u zajedničkoj izjavi (21. jula), oslabiti poverenje u američku vladu i ugroziti postizanje (ciljeva) zajedničke izjave, uključujući odredbe o podršci Ukrajini“, navedeno je u dokumentu nemačke vlade, koji nosi oznaku „poverljivo“.

Nemačka vlada takođe je istakla da Severni tok 2 nije omekšao njenu politiku prema Rusiji, podsećajući da je Moskva pod sankcijama Berlina zbog „ilegalne aneksije Krima“, kao i da bi uvođenje američkih sankcija saveznicima (Nemačkoj) bila „pobeda“ za ruskog predsednika Vladimira Putina.

U dokumentu se još navodi da Rusija u ovom trenutku u potpunosti ispunjava svoje obaveze u pogledu isporuka gasa, uključujući sporazum o tranzitu preko Ukrajine, kao i da je nedavna najava Putina da će povećati obim isporuka u Evropu „korak u pravom smeru“.

Cevi gasa
Foto: Pixabay.com

Posebno se ističe da je „rast cena energenata globalni fenomen i da se ne može biti ekskluzivno pripisati Rusiji“. Ranije su SAD najavile da će nastaviti da uvode sankcije Severnom toku 2 u skladu sa američkim Zakonom o energetskoj bezbednosti Evrope (PEESA). Vašington je na listu sankcija uvrstio nemački brod Blue Ship, kiparsku firmu Transadria i ruski brod Marlin.

Kremlj je nove sankcije gasovodu „Severni tok 2“ nazvao „nezakonitim i pogrešnim“, posebno u kontekstu pokušaja uspostavljanja dijaloga između Rusije i SAD, prenosi Vzglyad. The Hill je objavio da se administracija predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) protivi inicijativi Kongresa o novim sankcijama za Severni tok 2.

Bundesnetzagentura, nemačka Federalna agencija za energetske mreže saopštila je ranije ovog meseca da je obustavljena procedura sertifikacije kompanije Nord Stream 2 AG, ali nemački list Handelsblat naveo je da bi gasovod Severni tok 2 mogao da počne da radi i pre završetka procesa sertifikacije.

Gasovodne cevi
Foto: Pixabay.com

Izvori na koje se pozvao list ukazali su da postoje takvi primeri da su gasovodi puštani u rad pre nego što su dobili sertifikat, podsećajući na projekte NEL i EGL 401. Prema procenama nemačke federalne mrežne agencije (BNA) u takvoj situaciji kazna bi iznosila „ne više od milion evra“, prenosi Sputnjik.

Gasovod ima dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara, koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj. Severni tok 2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...