Wall Street u stagnaciji

Berzanski investitori zabrinuti zbog loših rezultata američke i kineske ekonomije 

BerzaNovacSvetVesti

17.5.2022 10:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Berzanski investitori zabrinuti zbog loših rezultata američke i kineske ekonomije  Berzanski investitori zabrinuti zbog loših rezultata američke i kineske ekonomije 
Na Wall Streetu je u noći između ponedeljka i utorka po evropskom vremenu Dow Jones indeks neznatno porastao, dok je S&P 500 blago pao,... Berzanski investitori zabrinuti zbog loših rezultata američke i kineske ekonomije 

Na Wall Streetu je u noći između ponedeljka i utorka po evropskom vremenu Dow Jones indeks neznatno porastao, dok je S&P 500 blago pao, nakon nesigurnog trgovanja i novih pokazatelja o oštrom usporavanju rasta kineske ekonomije.

Dow Jones je ojačao 0,08 odsto na 32.223 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 odsto na 4.008 bodova, a Nasdaq indeks 1,2 odsto na 11.662 boda, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Snažan skok tih indeksa u petak podstakao je nadu u prekretnicu, stabilnije trgovanje i oporavak cena akcija listiranih na američkim berzama nakon što je S&P 500 od januara izgubio oko 16 odsto, ali u ponedjeljak su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji iz Kine.

Promet u trgovini na malo pao je u aprilu oko 11 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je industrijska proizvodnja skliznula gotovo tri odsto. To pokazuje da se zbog strogih mera za suzbijanje širenja korona virusa rast oštro usporio. Ipak, podršku tržištu pruža nada u nove podsticajne mere kineskih vlasti i vesti da neki gradovi, kao što je Šangaj, najavljuju postupno ukidanje restriktivnih mera.

Najviše se na tržištu raspravlja o daljem zaoštravanju monetarne politike američke centralne banke. Povrh svega, u ponedjeljak je objavljeno da je industrijska aktivnost u državi Njujork u maju oštro pala treći put ove godine zbog kolapsa novih narudžbi i isporuka.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u lancima snabdevanja i zatvaranja niza kineskih gradova zbog pandemije, što bi moglo dodatno usporiti rast globalne ekonomije.

I na većini evropskih berzi cene akcija su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 odsto na 7.464 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 odsto na 13.964 boda, a pariski CAC 0,23 odsto na 6.347 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...