BERZE I DALJE NA VISOKIM VREDNOSTIMA Rekordno u SAD, u Evropi i Aziji slabije zbog loših vesti

BerzaEUNovacSvetVesti

7.12.2020 11:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

BERZE I DALJE NA VISOKIM VREDNOSTIMA Rekordno u SAD, u Evropi i Aziji slabije zbog loših vesti BERZE I DALJE NA VISOKIM VREDNOSTIMA Rekordno u SAD, u Evropi i Aziji slabije zbog loših vesti
Optimizam investitora, koji je pojačan najavom početka upotrebe vakcine protiv korona virusa, kao i dogovorom američkih partija o novom stimulativnom finansijskom paketu tokom ove... BERZE I DALJE NA VISOKIM VREDNOSTIMA Rekordno u SAD, u Evropi i Aziji slabije zbog loših vesti

Optimizam investitora, koji je pojačan najavom početka upotrebe vakcine protiv korona virusa, kao i dogovorom američkih partija o novom stimulativnom finansijskom paketu tokom ove nedelje podigao je prošle sedmice vrednost na berzi Wall Street do novih rekordnih vrednosti. Druge, manje dobre vesti, dovele su u ponedeljak do pada vrednosti akcija u Evropi i Aziji, a stručnjaci u SAD upozoravaju da višak optimizma takođe može biti štetan.   

Industrijski Dow Jones indeks završio je prošlonedeljno trgovanje na 30.218,26 bodova, nakon što je pre dve nedelje prvi put porastao iznad 30.000. S&P500 takođe je još viši u odnosu na tada rekordno visoku vrednost u poslednjoj nedelji novembra, popeo se na 3.699,12, a Nasdaq na 12.464,23, što je takođe najviše ikada, prenosi Market Watch.

Foto: Tanjug/AP

Previše optimizma moglo bi da škodi investitorima, upozoravaju analitičari finansijskog tržišta investicione banke Citigroup, jer istorijski obrasci sugerišu „stoprocentnu verovatnoću gubitka novca u narednih 12 meseci“. Oni navode da previše samouverene investitore obično previše lako iznenađuju loše vesti, a kada vrednost akcija počinje da opada, oni počinju panično da prodaju.

Loša vest koja bi mogla da utiče na raspoloženje investitora pre svega se tiče pandemije, bilo da je to neočekivano pogoršanje zdravstvene situacije ili problem u vezi sa vakcinacijom, bilo da se ne pokaže dovoljno efikasnom ili da ne može da se proizvede i distribuira u dovoljnim količinama. Drugi izvori loših vesti mogli bi da budu politička kriza u Americi, međunarodne tenzije, pre svega između Izraela i Irana, kao i rast inflacije.

Foto: Tanjug/AP

Glavni evropski berzanski indeksi i dalje drže relativno visoke vrednosti, ali su one opale u ponedeljak, jer produženi pregovori o Brexitu proteklog vikenda još nisu rezultirali dogovorom. Panevropski Stoxx600 izgubio je 0,52 odsto vrednosti, nemački DAX je oslabio za 0,55 procenata, a francuski CAC 40 pao je za 0,88 odsto. Istovremeno, britanski FTSE100 porastao je za 0,38 odsto.

Investitori na berzama u Aziji već su bili razočarani podacima o zaposlenosti u SAD, kada je stigla nezvanična vest Reutersa o pripremi novih američkih sankcija Kini, prenosi Investing. Bilo je to previše loših vesti, pa je šangajski Composite indeks pao je u ponedeljak za 0,81 odsto, a hongkongški Hang Seng za 1,7 odsto, Japanski Nikkei izgubio je 0,50 odsto vrednosti, dok je južnokorejski Kospi oslabio za 0,42 odsto. Posle rekordne vrednosti MSCI indeksa za pacifičko-azijski region prošle nedelje, akcije su pale za 0,1 odsto u ponedeljak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...