nakon petočasovnog sastanka

Bez odluke o budućnosti generalne direktorke MMF

BankeNovacSvetVesti

9.10.2021 12:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bez odluke o budućnosti generalne direktorke MMF Bez odluke o budućnosti generalne direktorke MMF
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda završio je petosatni sastanak o budućnosti generalne direktorke Kristaline Georgijeve (Kristalina Georgieva) bez odluke, istakavši da će tražiti više... Bez odluke o budućnosti generalne direktorke MMF

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda završio je petosatni sastanak o budućnosti generalne direktorke Kristaline Georgijeve (Kristalina Georgieva) bez odluke, istakavši da će tražiti više informacija o tvrdnjama da je vršila pritisak na osoblje Svetske banke kako bi promenila podatke u korist Kine dok je bila izvršni direktor te institucije.

MMF je saopštio da je Odbor postigao značajan napredak tokom razmatranja skandala Svetske banke o nameštanju podataka, ali se složio da zatraži dodatna razjašnjenja detalja u cilju što skorijeg okončanja razmatranja tog pitanja, preneo je Tanjug pozivajući se na Reuters.

Za sada se ne zna da li će se Odbor ponovo sastati pre početka sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a i Svetske banke naredne sedmice, na kojima bi Georgijeva trebalo da odigra značajnu ulogu u predstavljanju najnovijih ekonomskih prognoza globalnog zajmodavca.

Georgijeva je rekla da je odgovorila na sva pitanja odbora i da je na raspolaganju odboru po završetku revizije. Ona je snažno negirala optužbe koje datiraju iz vremena kada je bila izvršna direktorka Svetske banke 2017.

Izvor iz francuskog Ministarstva finansija rekao je za Reuters da Francuska planira da na sastanku Odbora izrazi podršku Georgijevoj.

Očekuje se da će Britanija, Nemačka i Italija, takođe, podržati Georgijevu, rekao je drugi izvor. Ona je, takođe, dobila podršku afričkih ministara finansija.

Georgijeva je negirala navode iz nezavisnog izveštaja o njenoj navodnoj ulozi o skandalu sa nameštanjem podataka vezanih za Kinu u vreme dok je bila izvršni direktor Svetske banke, navodeći da u njima ima „fundamentalnih grešaka“ i „zamena teza“.

Ona je optužila kancelariju bivšeg predsednika Svetske banke Džim Jong Kima (Jim Yong Kim) za manipulacije, tvrdeći da je njegova kancelarija predložila da se podaci Hong Konga uključe u rejting Kine u godišnjoj „Doing business list“ za 2018. godinu, kako bi Kina bila na sedmom mestu.

Georgijeva se zbog izveštaja koji je na zahtev Odbora za etiku banke pripremila advokatska kancelarija Wilmer Hale, suočava sa pozivima da podnese ostavku.

U izveštaju se navodi da su čelnici Svetske banke, uključujući Georgijevu, izvršili „neprikladan pritisak“ na svoje zaposlene kako bi poboljšali rang Kine u izveštaju banke „Doing Business 2018“.

Izveštaj je izazvao zabrinutost zbog uticaja Kine na Svetsku banku, prosuđivanja i odlučivanja Georgijeve i tadašnjeg predsednika Svetske banke Džim Jong Kima.

Tagovi
BANKE MMF NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...