Advokati kancelarije WilmerHale napravili fundamentalne proceduralne propuste

Prilikom istrage protiv Georgijeve prekršen pravilnik o zaposlenima SB

SvetU fokusuVesti

8.10.2021 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prilikom istrage protiv Georgijeve prekršen pravilnik o zaposlenima SB Prilikom istrage protiv Georgijeve prekršen pravilnik o zaposlenima SB
Advokati koji su vodili istragu protiv direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgije (Kristalina Georgieva) zbog navodnog nameštanja podataka za „Doing business“ listu Svetske... Prilikom istrage protiv Georgijeve prekršen pravilnik o zaposlenima SB

Advokati koji su vodili istragu protiv direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgije (Kristalina Georgieva) zbog navodnog nameštanja podataka za „Doing business“ listu Svetske banke (SB) u vreme kada je bila izvršni direktor u toj finansijskoj instituciji prekršili su pravila, izjavio je njen advokat.

Kako navodi advokat Georgieve, advokati koji su vodili istragu protiv nje nisu je obavestili da je ona predmet iste i nisu joj dozvolili da odgovori na njihove nalaze, čime su prekršili pravilnik o zaposlenima SB, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U pismu Izvršnom odboru MMF-a advokat Leni Bruer (Lanny A. Breuer) iz advokatske kancelarije Covington & Burling LLP zatražio je od direktora fonda da razmotre „fundamentalne proceduralne i suštinske propuste“ u izveštaju o istrazi advokatske kancelarije WilmerHale.

Odbor SB je ovu advokatsku kancelariju je angažovao kako bi istražila neregularnost podataka u rang listama „Doing business“ o poslovnoj klimi pojedinačnih zemalja sveta.

U izveštaju WilmerHale-a se navodi da je Georgijeva, dok je bila izvršna direktorka SB 2017. godine, vršila „neprimeren pritisak“ na osoblje da izmene podatke kako bi se poboljšalo rangiranje Kine u trenutku kada je banka tražila podršku Pekinga za veliko povećanje kapitala. Georgijeva je odbacila optužbe.

Nove tvrdnje Bauer je izneo u trenutku kada Georgijeva pokušava da ubedi odbor MMF-a da je podrži. Odbor je ove nedelje intervjuisao i Georgievu i predstavnike WilmerHale-a i ponovo će o tome raspravljati u petak.

Georgieva je juče objavila svoju izjavu datu odboru MMF-a u kojoj navodi da su advokati WillmerHale-a neke njene izjave izvukli iz konteksta i da su pomenute optužbe nečuvene i neistinite.

Bauer je izjavio da Georgijeva nikada nije obaveštena da je predmet istrage, niti joj je pružena prilika da pregleda i odgovori na nalaze pomenutih advokata, kako je zagarantovano članom 3. pravilnika o zaposlenima SB.

Ovo pravilo se odnosi na procedure Kancelarije Svetske banke za etiku i poslovno ponašanje.

Prema imejlu koji je iz WilmerHale-a poslat Georgievoj u julu, a u koji je Reuters imao uvid, jedan partner iz ove kancelarije je naveo da ta ona istražuje nepravilnosti u podacima „Doing business“ liste i zloupotrebu podataka od osoblja koje ih je odobrilo.

U imejlu piše da Georgijeva nije predmet istrage i da joj se iz kancelarije obraćaju jer smatraju da bi mogla imati informacije vezane za ovu istragu.

Iz agencije Reuters napominju da bi Georgijeva, kao direktorka Svetske banke 2017. godine, trebalo da bude posmatrana kao jedan od zaposlenih, a ne kao zvaničnik odbora.

Kancelarija generalnog savetnika Svetske banke saopštila je da je istraga o „Doing business“ izveštajima za 2018. i 2020. godinu sprovedena u potpunosti u skladu sa pravilima Svetske banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...